Ponegrirea lui Usatîi vine de la site-urile “bancherului negru” Gorbunțov

26 Decembrie 2016 1.054

Renato Usatîi este atacat de două persoane, despre care se vorbește ca au o reputație dubioasă. Pe unul îl cheamă Vladimir Plahotniuc, iar pe altul Gherman Gorbunțov. Unul – miliardar din cea mai săracă țară din Europa. Altul fostul miliardar, alias ”bancherul negru”. Plahotniuc în Moldova are multe posturi de televiziune, iar Gorbunțov are două site-uri (în Moldova și Rusia), unul dintre care scrie de mult ”știri” despre Usatîi, care seamănă mai mult la o comedie. În ceea ce ține de titlurile știrilor – unul mai amuzant, ca altul. ”Îl va extrăda Rusia pe Hatico”, ”Renato Usatîi folosește experiența grupării ”Solnțevskaia” pentru organizarea ”Maidanului” ș.a.m.d. Nici în una din media din Rusia nu scrie așa ceva despre omul, care trăiește acolo de mai mulți ani la rînd.

 

N-au fost asemenea știri și în Moldova, pînă cînd Reanto Usatîi n-a devenit politician de opoziție. Site-urile lui Gherman Gorbunțov – Crimerussia și Crimemoldova. Primul, în timp ce a fugit din Rusia, l-a înregistrat pe numele avocatului său Vadim Vedenin. Al doilea a apărut, cînd Gorbunțov a fugit din Moldova, unde pe numele lui sunt pornite cinci dosare penale, inclusiv în baza tentativei de omor împotriva lui Usatîi. Cine a împușcat în Gorbunțov? La întrebarea dată va răspunde ancheta – engleză, și nu moldovenească. Ancheta respectivă este pornită încă din anul 2012. De atunci Renato Usatîi a vizitat Uniunea Europeană de mai multe ori și liber se deplasa în Europa, deoarece Scotland Yard nu-l consideră de bănuit. Însă, cînd Usatîi a devenit politician de opoziție, procuratura din Moldova îndată a întemeiat un dosar penal în baza presupunerii lui Gorbunțov, că Renato Usatîi ar fi comanditarul tentativei de omor împotriva ”bancherului”. Cu un an înainte ”bancherul negru” a declarat contrariul, însă în 2016, el brusc și-a schimbat declarațiile, iar organele de urmărire penală îndată l-au dat pe Usatîi în căutare. Totul s-a produs într-un moment convenabil autorităților din Moldova – în ajunul alegerilor prezidențiale. De atunci Renato Usatîi este atacat pe două fronturi. Dintr-o parte, așa numite, ancheta și judecătoria, care funcționează într-un stat capturat, iar pe de altă parte – presa lui Plahotniuc și a lui Gorbunțov. Ambii au devenit parteneri pe fundalul urii, pe care ei o au față de Usatîi, deși în ultimul timp au fost prezentate suficiente dovezi, că primul a încercat să-l asasineze pe al doilea. Posibil, Gorbunțov se răzbună pe Usatîi pentru istoria cu ”Universalbank”, ”bancherul negru” încercat să folosească banca respectivă pentru spălare de bani în Moldova, însă pînă la urmă el l-a pierdut. În 2012 în Moldova a fost pornită o cauză penală în baza tentative de omor a lui Renato Usatîi, dosarul, în care Gorbunțov are statut de bănuit.

Gazeta ”Timpul”: ”Potrivit procurorilor, a fost pornit dosarul penal, împotriva fostului șef al băncii, Gorbunțov, pentru tentativa de omor a lui Usatîi,. Pentru ”capul” lui Usatîi, lui Stratulat (Ion Stratulat, presupusul făptuitor – red.) i-au fost propuse 44 la sută din acțiunile băncii. Tentativa de omor împotriva lui Usatîi a fost planificată în iulie-septembrie 2011, a declarat procurorul Vladimir Moșneagă, procurorul, care gestionează cazul. ”Atunci, ”Universalbank” a fost în procesul litigiului cu o întreprindere, pe care o reprezenta Usatîi. Potrivit informație, pe care o avem, în aceeași perioadă Gorbunțov și Stratulat au stabilit contact”.

Motive, care stau la baza încercării lui Plahotniuc de a îl înlătura pe Usatîi, sunt destule. Săptămîna trecută politicianul de opoziție a ieșit cu declarații noi privind implicarea lui Plahotniuc în tentiva de omor a lui Gorbunțov în Londra. Potrivit lui Usatîi, bancherul a fost folosit pentru elaborarea schemei, așa numitului, ”obnal”, iar cînd totul a fost făcut, a fost luată decizia de a îl elimina. Agenția Crimemoldova îndată l-a găsit pe Gorbunțov, care a declarat că Plahotniuc nu avea nevoie de viața și proprietatea lui, iar presa lui Plahotniuc a publicat informația respectivă. Jurnaliștilor din Crimemoldova căutarea lui Gorbunțov, probabil, nu le-a luat mult timp, deoarece el este patronul lor, iar portalul este filiala agenției Crimerussia, care, apropo, este blocată pe teritoriul Rusiei, din 12 iulie 2016, la cererea lui Roscomnadzor, pentru calomnie și distribuirea datelor cu caracter personal.

Site-ul Crimemoldova din momentul apariției sale a fost unicul portal, care mereu l-a atacat pe Renato Usatîi, publicînd articolele vechi a ”parintelui” său – Crimerussia. Dacă, bineînțeles, portalul, care este înregistrat pe o firmă, sediul căreia se află în zona off-shore din Hong-Kong, poate fi recunoscut drept unul rusesc.

Crimerussia a fost creat în 2009, pentru pretinsa demascarea criminalilor și a politicienilor corupți, însă despre Gorbunțov se scrie într-un mod lingușitor, iar despre toate problemele care apar la ”bancherul negru”, portalul respectiv scrie într-un mod convenabil lui Gorbunțov.

Biografia lui Gorbunțov este plasată în rubrica ”Businessman”. Despre faptul că pe numele businessman-ului sunt pornite o mulțime de dosare penale în Rusia și alte țări, inclusiv și în Moldova, nici vorbă. Iată și o altă versiune a aceluiași cetățean, care a fost plasată pe site-ul unui cunoscut din Rusia, pe care Gorbunțov nu îl deține. Presa, subliniind reputația dubioasă a bancherului, a menționat că el mai este numit, în mediul bancară, drept ”bancherul negru”.

Bancherul a decis să lepede patria, cînd după un șir de omoruri, organele de urmărire penală au început să-l suspecte că el ar fi implicat în aceste crime. Gherman Gorbunțov a fost partenerul finanțatorul Alexei Frencheli și a deținut 41 la sută din acțiunile ”Icredit – Bank”, în care, totodată, el a ocupat postul de președinte al Consiliului de administrație. La momentul dat Alexei Frencheli stă în pușcărie pentru omorul vice-președintelui Băncii centrale, Andrei Cozlov. Potrivit РБК, Comitetul de anchetă din Rusia, de asemenea încercă să-l audieze be Gorbunțov, în cadrul dosarului penal pornit în baza tentativei de omor al partenerului lui de afaceri în ”Convers Group” Alexandr Antonov. Potrivit materialelor dosarului, despre care a scris de mai multe ori presa rusească, între Antonov și Gorbunțov au apărut o controversă de caracter financiar.

Potrivit informației ”Rosbalt”, ”la baza atacului asupra lui Antonov, stau motive financiare. Înaintea tentativei, anumite forțe considerau că el le-ar fi dator 106 milioane de dolari, iar acum, dimpotrivă – bancherul a exprimat pretenții financiare în sumă de 250 de milioane de dolari”.

Sub expresia ”anumite forțe” se are în vedere Gorbunțov. ”Antonov încă în 2007 i-a vîndut ”Conversbank- Moskva” cu datorii de peste 106 milioane de dolari. Gorbunțov a cerut ca acești bani să fie întorși, însă partenerul nu s-a grăbit”, – a scris RBK.

Totuși, Gorbunțov, din Londra, neagă că ar fi implicat în tentativele de omor. El nu mai deține bănci, însă el are datorii, suma cărora depășește sute de milioane de dolari în Rusia și alte țări. Omul cu o asemenea biografie a devenit partenerul lui Plahotniuc în distrugerea mediatică a lui Renato Usatîi. Site-ul Crimerussia, care-i aparține lui Gorbunțov a apărut în 2009, după ce Gorbunțov a dispărut din Rusia.

Ulterior, în aceleași condiții, în 2012 a fost înregistrat și site-ul Crimemoldova: după ce, în 2011, Gorbunțov a fugit în Londra, iar pe numele lui în Moldova au fost pornite cinci dosare penale. Agenția ”Rosbalt”: ”Acum în Procuratura generală sunt cinci dosare penale, legate de ”Universalbank” în perioada cînd Gorbunțov se afla la conducerea acestuia (inclusiv pentru încălcarea regulilor de creditare a cetățenilor și a spălării de bani). În baza majorității din ei, bancherului a fost pus sub învinuire”. Cînd Gorbunțov v-a fugi din Londra el, probabil, va înregistra site-ul crimeuk.com.
În 2012 site-ul Crimemoldova a fost înregistrat pe numele companiei americane OSWALD UNIVERSAL LIMITED. Acest fapt demonstrează datele istoriei domen-ului, care au fost primite în baza cererii, adresate serviciului Who.is.

Crimerussia, în 2012 se afla în gestiunea registratorului hugedomains.com, deoarece atunci site-ul se afla în zona ”ru”. Însă în 2011 presa rusă scria că crimerussia.ru a fost înregistrat pe numele companiei OSWALD UNIVERSAL LIMITED, aceeași companie, pe numele căreia mai tîrziu a fost înregistrat Crimemoldova.

În martie, 2016, ambele site-uri au fost mutate pe server-ul Whois Privacy Corp. Compania este situată în Bahamas, într-o zonă offshore și nu oferă datele despre proprietarii site-urilor.

Deși site-ul crimemoldova a fost ”născut” în 2012, el a început să se dezvolte doar în 2016. Pe data de 20 ianuarie, pe site-ul zarplata.md a fost plasat primul anunț privind angajarea jurnaliștilor.

La momentul actual site-ul rus și moldovenesc a ”bancherului negru” sunt înregistrate pe numele firmei cu adresa juridică în centrul distractiv a orașului Hong-Kong. Cu alte cuvinte, într-o regiune special administrativă a orașului. Rubrica ”Contacte” pe site-le Crimemoldova și Crimerussia sunt plasate aceleași adrese.

Această stradă și această casă.

Firma Citadel Media Group LTD, căreia aparține resursele lui Gorbunțov, are un site. El este remarcat prin faptul că pe pagina sa principală nu este plasat nici-un hyperlink. Pe site-ul respectiv se arată doar că sediul companiei se află pe în Hong-Kong pe aceeași adresă.

Este greu de spus, dacă Citadel Media Group LTD mai are site-uri. În magazinul de aplicații mobile play.google.com este propusă aplicația mobilă a Crimerussia.

Iar jurnaliștii sunt invitați să lucreze în Moscova și nu în Hong-Kong.

Sursa: 1news.md