Locuitorii din Soroca: Cu cît mai bogat este Plahotniuc și cei din cercul său de încredere, cu atît mai săraci sînt cetățenii

03 Octombrie 2018 3.711

Pe 2 octombrie, vicepreședinții „Partidului Nostru” Elena Panuș și Ilian Cașu, alături de colegii lor, au vizitat raionul Soroca. Asemenea deplasări pentru comunicarea cu oamenii simpli au devenit deja o tradiție și chiar o strategie politică a „Partidului Nostru”.

Dimineața devreme, Elena Panuș și Ilian Cașu au mers în satul Racovăț, raionul Soroca, unde au vizitat piața și au comunicat îndelung cu locuitorii nu doar din sat, dar și cei veniți aici din localitățile apropiate. Oamenii spun cît de complicată este viața și cît de greu reușesc să-și cîștige existența. Situația complicată este simțită peste tot, chiar și comerțul – oamenii n-au bani.

O femeie care s-a prezentat cu numele Tamara, o simplă locuitoare a satului, și-a povestit istoria: „Lucrez de cîțiva ani fără zile libere, cu excepția marilor sărbători, cînd îmi permit să mă odihnesc puțin. Despre concediu – am și uitat deja. Iată așa în satul nostru lucrează aproape toți. Ne trezim dimineața devreme și muncim pînă seara. Iar viața nu se schimbă. Devine tot mai greu. Și, spuneți-mi, de ce în Moldova cel care muncește nu le poate asigura copiilor o viață normală?”. Alți localnici au spus direct: cu cît mai bogat este Plahotniuc și cei din cercul său de încredere, cu atît mai săraci sînt cetățenii. „Ei fură atît de mult, că oamenilor nu le rămîne nimic”, consideră oamenii.

O discuție caldă, de suflet, a avut loc și la Soroca. Oamenii, ca peste tot, înțeleg perfect cine se face vinovat de sărăcia lor. E greu de transmis forma în care aceștia se exprimă la adresa puterii. În opinia locuitorilor din Soroca, acum în Moldova a rămas doar o singură mișcare politică de opoziție, iar aceasta este „Partidul Nostru”, la fel cum a rămas și un singur lider național – Renato Usatîi, nevoit să părăsească Moldova din cauza urmăririi de către gruparea criminală organizată a oligarhului Plahotniuc.

În opinia Elenei Panuș, asemenea întîlniri sînt importante nu atît formațiunii politice, cît pentru oamenii simpli, la care puterea a renunțat demult. „Oamenii ne mulțumesc pentru comunicare, pentru implicarea noastră în viața lor. Pentru noi este foarte important să știm la ce se gîndesc locuitorii țării, ce fel de griji au, cum văd ei Moldova în viitor. Oamenii simpli au această înțelepciune vitală. Noi învățăm de la ei, le împărtășim planurile noastre. În rezultat, avem un dialog sincer și constructiv”, a menționat Elena Panuș.