Declarația ”Partitului Nostru” privind intrarea în vigoare a noului Memorandum cu FMI

10 Noiembrie 2016 988

 

Săptămîna aceasta Consiliul de administrație al Fondului monetar internațional a aprobat Memorandumul între actuala guvernare și FMI, semnat de către prim-ministrul Pavel Filip, guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea, vice-prim-ministrul, ministrul economiei Octavian Calmîc și ministrul de finanțe Octavian Armașu. Documentul dat, a fost elaborat în taină și poartă un caracter antipopular. ”Partidul Nostru” consideră elaborarea și aprobarea acestui document, drept susținere de către organizațiile financiare internaționale, a guvernării corupte din Moldova, care încearcă să tăinuiasca urmele activității sale criminale, cu ajutorul ”sprijinului international” și să rămînă la putere, cu ajutorul creditelor externe, care la fel vor întoarse din contul cetățenilor.

Memorandumul prevede restabilirea ordinii în sectorul bancar, însă despre întoarcerea miliardului, furat din ”băncile lui Shor”, crima, în care conducerea guvernului, BNM, și a organele de drept, au fost complice nu este menționat. Totodată, în Memorandum este salutat faptul că garanțiile BNM în sumă de 13,4 miliarde de dolari, acordate pentru Banca de Economii, Banca Socială, Unibank, au fost convertite, printr-o lege, aprobată în parlament, în datorie de stat, care va fi plătită pe parcursul următoarelor 25 ani de către toți contribuabilii Moldovei. Astfel FMI, care, evident, ar trebui să fie la curent, cu furtul miliardului, însă la ignorat, nu doar ajută guvernare de la Moldova să tăinuiască urmele, dar și încarcă să se spele pe mîini în cazul ”furtului secolului”.

Memorandumul prevede că guvernul și BNM își asumă responsabilitatea pentru majorarea tarifelor. Astfel pierderile companiilor energetice, adunate în urma furturilor, corupției și administrării inefective, au fost puse pe umerele cetățenilor.

În conformitate cu cerințele FMI autoritățile de la Chișinău și-au asumat responsabilitatea pentru majorarea vîrstei de pensionare, înghețarea fondului de salarii a funcționarilor publici și diminuarea plăților pentru păturile social vulnerabile.

Documentul prevede că in pofida scopului declarat a ”eurointegrării” în baza Acordului de asociere cu UE, documentul cheie va fi ”Strategia de reducere a sărăciei”, care a fost aprobat in 2013, și care va fi ”actualizat”. Astfel, Moldova va ramîne săracă, și maximum ce poate face actuala guvernarea e doar ”reducerea” sărăciei. Nici vorbă nu poate fi despre dezvoltarea social-economică, creșterea nivelului și calității de trai, cu o astfel de abordare.

”Partidul Nostru” consideră drept inacceptabil atît caracterul secret și netransparent a elaborării și aprobării Memorandumului cu FMI, cît și conținutul documentul. Cei, care au elaborat și au aprobat acest Memorandum sînt rupți de realitate și nu înțeleg cum trăiesc cetățenii. Politica promovat-ă de ei, doar agravează situația în care se află majoritatea populației. Un asemenea curs, se desfășoară în interesele unei grupări criminale. Păcat ca aceste lucruri se produc în complicitate și sub acoperirea FMI. Experimentele similare asupra populației trebuie terminate. Acest lucru se poate realiza doar prin intermediul alegerilor parlamentare anticipate și formarea unei noi, responsabile guvernări, care va aduce în ordine Republica Moldova și care va promova o politica în interesele cetățenilor.

Chișinău 10 noiembrie 2016