Declarația „Partidului Nostru” privind „modificările” anticonstituționale ale Codului Audiovizualului

11 Iulie 2016 730

„Partidul Nostru” a emis o declarație în care condamnă interdicția de a transmite programele informative din Rusia pe teritoriul Moldovei. În declarație se menționează:

 

„Pe 7 iulie, majoritatea de guvernare din Parlament a adoptat în prima lectură unele modificări ale Codului Audiovizualului, modificări care nu pot fi catalogate altfel decît o nouă tentativă anticonstituțională de a limita dreptul cetățenilor la informație, asigurată de articolul 34 al Constituției Republicii Moldova, conform căreia „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”.
Este evident faptul că aceste modificări reprezintă nimic altceva decît încă o limitare a libertății de exprimare și pluralismului de opinii în Moldova și sînt îndreptate spre monopolizarea definitivă a pieței media de către holdingul media controlat de Partidul Democrat și liderul de facto al acestuia, Vladimir Plahotniuc.

Amintim că în corespundere cu aceste modificări se interzice transmiterea în Republica Moldova a programelor informativ-analitice din țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Una dintre aceste țări este Rusia și, este evident că, interdicția este îndreptată în primul rînd împotriva producției televizate din Federația Rusă, avînd drept scop limitarea dreptului cetățenilor la vizualizarea și analizarea pluralistă a evenimentelor și, totodată, de a intimida posturile de televiziune cu acoperire națională care nu se află sub controlul Partidului Democrat.

Menționăm că decizia anticonstituțională, adoptată în interesele Partidului Democrat, contrazice categoric opinia partenerilor externi ai Republicii Moldova, în direcția cărora „se îndreaptă” actuala guvernare. În așa mod, avizul negativ asupra proiectului de modificare a fost acordat de organele împuternicite ale Uniunii Europene și OSCE.

„Partidul Nostru” condamnă vehement orice tentative de limitare a dreptului cetățenilor la libera exprimare, primire și difuzare a informației, califică adoptarea modificărilor sus-menționate ale Codului Audiovizualului drept acțiuni absolut anticonstituționale și antidemocratice, întreprinse a cîta oară de regimul de guvernare, și îndeamnă deputații Parlamentului RM să acționeze în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova, iar societatea civilă și mass-media – să condamne acest atac al regimului de guvernare asupra drepturilor și libertăților cetățenilor.