Și la Bălți nu se putea respira până acum câțiva ani. Renato Usatîi povestește cum a rezolvat problema

03 Septembrie 2019 922

Fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a vorbit în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21, în contextul problemei mirosului neplăcut din Chișinău, cum a rezolvat această problemă în orașul în care a fost ales edil de locuitorii săi.

„Aceeași problemă exista și la Bălți mai mulți ani la rând. Era imposibil să respiri. I-am promis atunci fostului ambasador al Germaniei că rezolv problema într-o lună jumătate. Am rezolvat-o în două săptămâni. Problema consta în producerea ilegală de spirt. Mirosul provenea de la deșeuri și oamenii își ieșeau din minți din cauza mirosului”, a explicat Renato Usatîi.

El a sugerat că sursa mirosului urât din Chișinău ar putea fi una similară. „Nu sunt expert, dar mirosul de la Chișinău îmi amintește de ce era la Bălți acum mai mulți ani în urmă”.

Usatîi a pus la îndoială explicația autorităților locale că mirosul ar fi cauzat de canicula din ultimele zile. „Și la Bălți e arșiță, dar nu pute”, a menționat fostul primar de Bălți.

Amintim că după ce mai multe zile la rând, în special în anumite zone ale Chișinăului, oamenii se plâng de mirosul insuportabil, Procuratura Generală a anunțat luni, 2 septembrie că s-a autosesizat, „în baza informațiilor publicate în presă, referitoare la mirosul neplăcut ce persistă în mun. Chișinău și poluarea râului Bâc” și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

„În cadrul investigațiilor, procurorii vor solicita și opiniile organelor de control de stat, pentru ca acestea să se pronunțe, în limita competenţelor lor, asupra existenţei sau nu a încălcării legislaţiei din domeniu şi prejudiciului cauzat prin încălcare”, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale.