Declarația „Partidului Nostru” în legătură cu noua provocare pe tema interzicerii limbii ruse în Moldova „
Partidul Nostru” consideră inoportun și provocator noul val de speculații în privința interzicerii în Moldova a limbii ruse, în care a fost implicată Curtea Constituțională și un șir de partide politice.
Totalmente falimentat, Partidul Liberal a decis să amintească tuturor despre el printr-o nouă dejecție xenofobă, adresîndu-se către Curtea Constituțională cu solicitarea de anulare a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în țară. Noile atacuri asupra limbii ruse nu are cum să-i salveze pe liberali, dar zarva ridicată de aceștia nicidecum nu contribuie la păstrarea stabilității și păcii interetnice în Moldova. CC, care după adoptarea unei serii de decizii anticonstituționale și provocatoare demult s-a transformat într-o caricatură a legalității, a permis și de această dată să fie atrasă într-o clounadă pseudo-legală ieftină. A cîta oară, organul de jurisdicție constituțională care are menirea de a stabili dacă o lege sau alta corespunde Constituției, și-a depășit din nou atribuțiile introducînd o asemenea „inovație” legală ca „lege depășită”, de parcă legea ar fi o haină second-hand. Deși, CC a declarat că recunoașterea legii este egală anulării acesteia, Ministerul Justiției a explicat că Legea privind funcționarea limbilor, în jurul căreia s-a desfășurat această harababură, rămîne în vigoare și nicidecum nu influențează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, modalitatea de utilizare a limbii ruse de către organele puterii de stat și sistemul de educație. Aceste tentative de a întoarce dezbaterile lingvistice cu 30 de ani în urmă, sînt însoțite de isteria apărătorilor „profesioniști” ai drepturilor vorbitorilor de limbă rusă, ceea ce crează o confuzie și mai mare a opiniei publice. În pofida absurdității întregului acestui spectacol „lingvistic-legal”, acesta s-a transformat într-o provocare directă, care poate duce la escaladarea reală a tensiunii interetnice, subminarea stabilității civile, creșterii neîncrederii minorităților naționale în regiuni întregi, cum ar fi Transnistria, Găgăuzia, Taraclia, sau raioanele de nord ale Moldovei, față de puterea centrală de la Chișinău.
„Partidul Nostru” îndeamnă toate formațiunile politice din Moldova să înceteze speculațiile în privința interzicerii limbii ruse, să renunțe la utilizarea rusofobiei și a altor manifestări ale xenofobiei pentru atingerea unor scopuri politice înguste, iar organele de stat să nu se lase provocate. În ceea ce ține de statutul limbii ruse, noi sîntem convinși că niciun fel de manipulări nu vor reuși diminuarea rolului său și semnificația în viața societății moldovenești.
Așa cum a fost rusa, de rînd cu cea de stat, limbă de comunicare între cetățenii de diferite naționalități din țara noastră, așa va rămîne și în continuare.
Chișinău, 5 iunie 2018
Ultimele Noutați