Declarația „Partidului Nostru” în legătură cu nerecunoașterea alegerilor primarului general de Chișinău

22 Iunie 2018 4.427

Așa-numita Justiție moldovenească a luat decizia fără de precedent privind nerecunoașterea alegerilor primarului general de Chișinău. Călcînd în picioare voința alegătorilor din capitală, regimul care a capturat Moldova, încă odată a confirmat caracterul său criminal, antisocial și antidemocratic.

„Partidul Nostru” nu a participat la aceste alegeri cu un candidat propriu. Noi am îndemnat chișinăuienii să voteze împotriva tuturor candidaților care au fost susținuți de regimul lui Plahotniuc. Alegătorii capitalei și-au făcut alegerea, confirmînd că, chiar și într-un stat capturat, poți nu doar să te opui bandiților de la guvernare, dar și să obții victorie asupra lor. Fiind incapabili să învingă într-o confruntare sinceră la alegeri, autoritățile nu au găsit nimic altceva decît să scuipe în fața chișinăuienilor și să anuleze rezultatele votării lor prin decizia a cîțiva așa-numiți judecători.

Este regretabilă și poziția Partidului Socialiștilor președintelui Igor Dodon, care exact la țanc pentru autorități a depus acea cerere în instanță creînd astfel premize „juridice” pentru anularea alegerilor. A cîta oară, guvernarea i-a folosit pe socialiști pe post de „idioți utili”, iar aceștia, la rîndul lor, au confirmat statutul lor de parteneri inferiori în tandemul PD-PSRM.

Refuzînd să recunoască rezultatele alegerilor primarului general al municipiului Chișinău, regimul criminal a mers pînă în pînzele albe demonstrînd că este gata la orice pentru a-și păstra puterea criminală. Încălcările fără de precedent a legalității și normelor democratice au loc în pofida faptului că au trecut deja patru ani din momentul semnării de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Cetățenii Moldovei au fost asigurați că asocierea cu UE va contribui la fortificarea democrației și principiilor statului de drept, ceea ce presupune și desfășurarea unor alegeri libere și corecte. Nimic de acest gen nu se întîmplă. Situația cu democrația Moldovei degradează și în condițiile asocierii cu UE.

În noiembrie 2014 autoritățile Moldovei au exclus ilegal din cursa electorală partidul lui Renato Usatîi, care trebuia să ia majoritatea locurilor în Parlament. Aceasta a denaturat din start voința poporului și a transformat acele alegeri în unele nelegitime. Recunoașterea ulterioară chiar și de judecătorii moldoveni drept nule acele „documente” falsificate, în baza cărora partidul a fost exclus din cursa electorală, într-un stat democratic și de drept ar fi însemnat că rezultatele acelor alegeri ar fi urmat a fi anulate ca fiind nelegitime și organizate alegeri noi. Nimic de acest gen nu s-a întîmplat. Posibil, atunci batjocura legii a fost îndreptățită de unii prin orientarea politică „incorectă” a partidului exclus din alegeri. Dar acum victoria obținută în alegerile din Chișinău îi este furată unui pro-european „de elită”. Oare și de această dată partenerii externi ai Moldovei vor închide ochii la fărădelegile regimului lui Plahotniuc?

Această „nuntă” declanșată de regim după alegerile din Chișinău – nu e nimic pe lîngă „cumătria” care o așteaptă pe Moldova la alegerile parlamentare. Partenerii externi care și-au asumat garantarea „cursului democratic” al Moldovei în baza Acordului de Asociere cu UE, trebuie odată și odată să înțeleagă că procedurile standard de observare a alegerilor, practicate de organizațiile europene, nu vor opri autoritățile Moldovei din falsificarea alegerilor parlamentare, iar dacă rezultatele acestor alegeri nu vor conveni regimului de guvernămînt, aceste rezultate pur și simplu vor fi anulate, așa cum s-a întîmplat în cazul rezultatelor alegerilor primarului general de Chișinău.

Nerecunoașterea alegerilor în capitală ridică unele întrebări legitime: Pot oare fi organizate alegeri într-un stat capturat? Care este sensul acestui exercițiu „democratic” steril, dacă guvernarea scuipă pe el? Cine are nevoie de un Acord de Asociere cu UE, dacă el nu poate garanta chiar și un lucru atît de simplu ca alegerile? Cum să ai încredere în partenerii externi, mantrele cărora despre „integrarea europeană” se dovedesc a fi nimic altceva decît valuri pe apă? Au acești parteneri măcar unele pîrghii pentru a-i pune la loc pe politicienii moldoveni care atentează la normele democratice elementare?

Chișinăuienii trebuie să înțeleagă că regimul lui Plahotniuc este o guvernare dușmănoasă pentru ei, care le scuipă deschis în față, și să o condamne la viitoarele alegeri parlamentare, așa cum au condamnat-o la alegerile primarului general. Dar pentru a evita și furtul rezultatelor alegerilor parlamentare, partenerii externi ai Moldovei trebuie să asigure o monitorizare strictă a acestora, inclusiv luarea sub controlul său total a unor asemenea instituții precum Comisia Electorală Centrală și instanțele de judecată.

Chișinău, 22 iunie 2018