PRIMARUL DE RÎȘCANI, VICTOR BOGATICO, VA ÎNCERCA SĂ CANDIDEZE LA FUNCȚIA DE DEPUTAT, IAR DACĂ NU VA FI ÎNREGISTRAT, VA APELA LA INSTANȚELE DE JUDECATĂ

18 Ianuarie 2019 3.192

În pofida certificatului de integritate „pătat”, primarul de Rîșcani, Victor Bogatico, intenționează să depună actele pentru a candida în calitate de candidat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr.4 Rîșcani, dar și pe lista candidaților „Partidului Nostru”. Totodată, Victor Bogatico nu exclude că, în cazul în care candidatura sa va fi respinsă, va uza de dreptul său de a contesta decizia în instanțele de judecată, inclusiv la CEDO, pe motivul încălcării dreptului constituțional de a fi ales.

„Evident că ne vom adresa observatorilor internaționali înregistrați în Republica Moldova, ca ei să înțeleagă ce se întâmplă la noi și, cel mai probabil, voi uza de dreptul meu de a contesta aceste decizii în instanță, ajungând chiar și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru că, asemenea acțiuni într-un stat civilizat nu ar trebui să existe”, a declarat Victor Bogatico în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul „Partidului Nostru”.

Acesta a menționat că a solicitat la Autoritatea Națională de Integritate eliberarea certificatului la data de 13 decembrie, mergând la ANI împreună cu soția sa, Nina Cereteu, primar de Drochia și candidat în circumscripția uninominală nr.6 Drochia.

„Pe 26 decembrie soția mea a primit certificatul, dar mie mi s-a spus că nu este pregătit încă. În tot acest timp am sunat în permanență, am mers de câteva ori la ANI, dar fără niciun rezultat. Pe 15 ianuarie mi s-a spus că certificatul este pregătit, dar mi-a fost oferit pe 16 decembrie. Pentru mine nu este clar de ce certificatul meu s-a pregătit în decurs de 34 de zile, și nu 13 cum e în cazul soției mele, sau în șapte zile cum a fost în cazul lui Șor”, a spus Bogatico.

„Modul lejer în care i s-a eliberat lui Șor acest certificat… eu nu vreau să fac paralela cu colegul meu, dar Șor a furat un stat, a furat un popor. Problema sunt aceste duble standarde și o instituție a statului care nu se ghidează de norma legală, dar primește indicații la telefon și este folosită ca bâtă împotriva oponenților politici reali și incomozi, pentru că noi suntem partidul care îi stăm ca un os în gât lui Plahotniuc”, a menționat la rândul său vicepreședintele „Partidului Nostru” Ilian Cașu.

Amintim că în certificatul de integritate a primarului Victor Bogatico ANI a menționat, în aliniatul cu privire la dreptul de a ocupa anumite funcții publice, despre faptul că acesta a fost condamnat pe articolul 326 al. 2 din Codul Penal al Republicii Moldova. Asta chiar dacă decizia nu este una definitivă, fiind pe rol la Curtea de Apel Bălți. La fel, este de menționat că în decizie nu există nicio interdicție în privința ocupării unei funcții publice.

Următoarea ședință în acest dosar urmează să aibă loc la data de 31 ianuarie curent.