Vicepreședintele PN, Ilian Cașu despre situația politică din țară, alegeri anticipate și rolul formațiunii în următorul legislativ

04 Februarie 2021 1.180

Care e starea actuală din municipiul Chișinău și care sunt prioritățile pe viitor a Partidului Nostru? Răspunsurile la toate aceste întrebări, le aflăm de la vicepreședintele partidului, Ilian Cașu, în cadrul unui amplu interviu, oferit în exclusivitate pentru Punctul pe i.

1. Domnul Ilian Cașu, sunteți unul din liderii formațiunii politice – Partidul Nostru. Ce obiective, priorități și planuri are partidul din care faceți parte, pentru anul 2021?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Unicul partid veritabil anti-sistem din țara noastră, Partidul Nostru (PN) continuă fortificarea structurilor sale teritoriale și își întarește rândurile cu membri noi. Cu o prezență solidă la nivelul administrației publice locale, primarii și consilierii locali înaintați de Partidul Nostru, vor beneficia de cursuri de perfecționare profesională. Activ completăm “Rezerva de Cadre” – un proiect anunțat în campania pentru prezidențiale de liderul partidului, Renato Usatîi. Acesta constă în colectarea de CV-uri de la persoane cu calificări profesionale în diferite domenii pentru a fi ulterior încadrate în funcții de administrare în stat. Și nu în ultimul rând, echipa Partidului Nostru este într-o formă de luptă politică excelentă pentru a înregistra un rezultat foarte bun la anticipate în acest an.

2. În trecut, ați fost înaintat de Partidul Nostru, drept candidat la funcția de Primar General al Municipiului Chișinău. Cum ați aprecia starea lucrurilor la momentul de față, în Capitala Republicii Moldova și cum comentați activitatea edilului, Ion Ceban?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Echipa lui Ion Ceban din Primaria Chișinău continuă practica paguboasă a administrațiilor precedente: proiecte exagerat de scumpe la calitate proastă. Exemple în acest sens abundă de la strada Albișoara reparată cu 6 milioane euro la tomberoanele de gunoi de 450.00 euro/bucata instalate pe bulevadul central al orașului. Grosul banului municipal se cheltuie pe proiecte cu valoare adăugată electorală, cum ar fi havuzurile musicale. În acelaș timp, Chișinăul rămâne extrem de vulnerabil la o ploaie torențială (inundații din cauza lipsei unui sistem de canalizare funcțional), la o ninsoare puternică (trotuare și drumuri necuratate de zăpadă și ghețuș) sau de o furtună mare (copaci răsturnați peste proprietăți și oameni). Deocamdata singura “realizare” a lui Ion Ceban este suma enormă în bugetul municipal pentru indemnizațiile grase ale consilierilor: 3,300.00 lei pentru o zi de ședință (comparați cu salariul lunar al unui bucătar din gradinițele din Chișinău de un pic peste 2,000.00 lei). Doar pentru acest târg bizantin cu consilierii municipali privitori la indemnizații nejustificate pe timp de pandemie COVID, chișinăuienii sunt în drept să-i ceară demisia atât a primarului cât și a Consiliului Municipal Chișinău.

3. Recent, în cadrul unei emisiuni televizate s-a iscat un scandal necenzurat dintre liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi și liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc. În legătură cu aceasta, dorim să aflăm de la dvs. ce stă cu adevărat în spatele conflictului dintre liderul PN și liderul PACE?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Acest individ a condus cu exces de zel GESTAPO (politia politica) a imperiului criminal al lui Plahotniuc. A utilizat în mod criminal sistemul polițienesc pentru a se răfui banditește cu oponenții lui Plahotniuc, adică cu cetățenii Republicii Moldova. Pentru aceste crime grave împortiva cetățenilor și a statului Republica Moldova, acest individ trebiue sancționat în baza Codului Penal și trimis la pușcărie.

4. Tot mai multe partide (parlamentare și extraparlamentare) declară că și-ar dori provocarea unor alegeri parlamentare anticipate, cât mai curând posibil. În opinia dumneavoastră, ce forțe politice și-ar dori cu adevărat, organizarea unui astfel de scrutin electoral, în cel mai scurt timp?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Mă pot pronunța doar privitor la Partidul Nostru din echipa căruia fac parte. Cetățenii care ne susțin optează cu tărie pentru alegeri anticipate. Este dreptul lor fundamental. Ei văd în el un instrument democratic de a curăța parlamentul de hoți și bandiți. Ne confruntăm cu o situație de-a dreptul revoluționară: marea majoritatea a cetățenilor nu mai vor să fie furați de hoții din parlament, iar hoții vor în continuare să fure cetățenii. Echipa Partidului Nostru are deplina încredere în cetățenii Moldovei că se va reuși curățarea parlamentului de hoți la scrutinul anticipat din acest an.

5. Să presupunem că în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, Partidul Nostru accede în Parlament cu un număr anumit de deputați. Cu ce partide politice (de stângă/de dreapta), formațiunea politică – Partidul Nostru, ar fi gata să formeze o majoritate parlamentară în legislativ?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Partidul Nostru cu siguranță va accede în următorul parlament și va juca un rol hotărâtor în formarea noii majorități parlamentare. Modernizarea țării, dictarutra legii, crearea MOSSASD-ului moldovenesc pentru combaterea corupției la vârful structurilor de stat, vor constitui pricipalele criterii pentru formarea unei majorități cu participarea Partidului Nostru.

6. În opinia dvs. există sau nu o majoritate informală în Parlamentul Republicii Moldova și cum ați aprecia activitatea fracțiunilor parlamentare din actuala legislatură?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Actualul parlament s-a compromis total. El constituie o investiție a oligarhilor penali prin intermediul controversatului vot mixt. Acest parlament este incapabil să facă legi în interesul cetățeanului și al interesului național. Legile care au fost votate de către majorități informale servesc intereselor corupte de grup. Unicul lucru care l-a reușit actualul parlament este majorarea indemnizațiilor deputaților la propunerea lui Vladimir Cebotari (PD/Pro-Moldova). Acest parlament trebuie dizolvat. Cât mai urgent. Aceasta și vor cetatenii Moldovei.

7. Cu câteva zile în urmă, Curtea Constituțională a pus punct unei dispute legate de statutul special al limbii ruse pe teritoriul țării și a reiterat că limba română este limbă de stat în Republica Moldova, iar Constituția nu conține sintagma „limbă de comunicare interetnică”. Care este poziția partidului pe care îl reprezentați, referitor la acest subiect?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: Ce se întâmplă în jurul problemei limbii este o provocare din partea lui Dodon. Face speculații pe acest subiect sensibil cu scopul de a învrăjbi cetățenii. Această problemă trebuie examinată calm și nu în cinci minute la miez de noapte precum au facut-o Dodon și Shor. Există practica Europeană de rezolvare a acestor probleme care trebuie respectată.

8. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a declarat de mai multe ori că el ar trebui să fie candidatul propus de Maia Sandu pentru funcția de Prim-Ministru, din motiv că fracțiunile parlamentare a PSRM și P.Șor, nu vor susține candidatura dată, astfel, aceste acțiuni vor duce către provocarea rapidă a alegerilor parlamentare anticipate. Totuși, Partidul Nostru a examinat posibilitatea ca candidatul Usatîi să fie susținut într-un mod surprinzător de PSRM și P.Șor? Ce acțiuni ulterioare ar urma să facă candidatul Usatîi, în caz ca va fi votat?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: La modul cel mai serios și responsabil, liderul Partidului Nostru, Renato Usatii, a propus președintelui, Maia Sandu, soluția sa de provocare cât mai grabnică a anticipatelor. Renato Usatii urma să-i comunice Maiei Sandu în cadrul unei întâlniri planul de nevotare a candidaturii sale la funcția de prim-ministru de către deputații PSRM și Shor. În cazul în care se accepta propunerea, vedeam cu toții cum ar fi funcționat planul lui Renato Usatii.

9. Cum vedeți dumneavoastră, în calitate de vice-președinte al Partidului Nostru, relația cu România, Federația Rusă, Uniunea Europeană și SUA?

Ilian Cașu, vicepreședintele PN: De la lansarea formațiunii politice Partidul Nostru în 2014, Renato Usatîi a propus concepul de politică externă unde Moldova devine o platformă de colaborare a marilor puteri întru beneficiul cetățenilor tării. Iar controversele geopolitice se rezolva la referendum prin votul democratic și concludent al cetățenilor pentru o direcție gepolitică sau alta. Această poziție rămâne neschimbată pentru Partidul Nostru. Noi pledăm pentru o politică externă axată prioritar pe bunăstarea cetățenilor Moldovei, iar un stat curățat de corupție va fi atractiv pentru relații reciproc avantajoase cu orice țară din lume.