În Moldova a fost creat Consiliul Salvării Naționale. Zeci de mii de manifestanți au cerut desfășurarea alegerilor nu mai târziu de luna aprilie 2016

24 Ianuarie 2016 773

Mitingul unit al opoziției a adoptat rezoluția de opunere totală regimului criminal

 

”Noi trebuie să facem totul pentru a recâștiga încrederea poporului. Ei fac cu noi tot ce pot, iar noi vom face tot ce vom dori!” – a spus Renato Usatîi, în discurcul său la mitingul de protest în Piața Marii Adunări Naţionale, de rând cu liderii PSRM, a Platformei DA şi activiştii civici.

Liderii mitingului au propus celor câteva zeci de mii de manifestanţi să adopte rezoluţia acţiunii solidare de protest, pentru care piaţa inundată de mulțime a votat în unanimitate.

Rezoluţia constată necesitatea unei opoziții totale a poporului regimului criminal care a uzurpat puterea în ţară. Modul în care a fost desemnat guvernul, la miezul nopţii, în mod secret, vine în contradicţie cu principiile democratice, se menţionează în document, şi acum Moldova nu este guvernată de lege, ci de o gaşcă criminală în frunte cu Vladimir Plahotniuc.

În textul rezoluţiei se spune clar că s-a produs acapararea anticonstituţională a tuturor organelor puterii de stat, care nu sunt în stare să funcţioneze democratic şi servesc intereselor oligarhilor.

Zecile de mii de manifestanţi, care au adoptat rezoluţia, au cerut categoric demisia imediată a întregii guvernări, a conducerii tuturor structurilor statale-cheie.

La fel, mitingul cu mii de participanți a cerut dizolvarea Parlamentului, numirea datei alegerilor parlamentare anticipate, care urmează să se desfăşoare nu mai târziu de luna aprilie 2016 şi a alegerilor preşedintelui RM, prin vot atotnaţional direct.

Pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor formulate, zeci de mii de manifestanţi au votat crearea Consiliului Salvării Naţionale, conducerea căruia va fi preluată de reprezentanţii partidelor de opoziţie, personalitățile publice și activiştii civici.

Pe lângă acestea, manifestanţii au cerut punerea imediată în libertate a deţinuţilor politici din „Grupul Petrenco” şi înregistrarea legitimă la Ministerul Justiţiei a partidului Politic, creat de mişcare DA.