LOVITURĂ DE TEATRU AGRAMATĂ LA DROCHIA SAU CUM DISPERAREA SOCIALIȘTILOR NU ARE MARGINI

25 Octombrie 2019 922

Judecătoria Drochia a amânat validarea mandatului primarului ales pentru a doua oară, Nina Cereteu. Decizia a fost luată după ce candidatul socialiștilor a depus o contestație în instanță, la o oră până la începerea ședinței.

Veaceslav Lupacescu a cerut renumărarea voturilor pentru că presupune că procesul electoral a fost fraudat, deși nu a știut să invoce motivele exacte ale plângerii sale.

El a declarat pentru independent.md că una dintre cauze este faptul că președintele unei secții de votare se află în legătură de rudenie de gradul întâi cu un consilier de pe listele Partidului Nostru. Asta deși în textul contestației se vorbește despre un observator, căruia Codul Electoral nu-i interzice să fie rudă nici măcar cu cei care candidează.

Întrebat de această discrepanță, Lupacescu nu a știut ce să răspundă și a adăugat că trebuie să ridice documentul, depus și semnat de el în persoană.

În informația oficială se mai reclamă faptul că ștampila votat a fost aplicată în mai multe patrulatere sau de câteva ori în unul și același, dar și numărarea greșită a voturilor, deși nu se spune clar cine și unde a gafat.

Straniu este și faptul că nici Lupacescu, care este semnatarul contestației, nu a putut lămuri despre care buletine exact este vorba, cele valabile sau nevalide.

De cealaltă parte, primarul ales al orașului Drochia, Nina Cereteu a calificat gestul socialiștilor ca pe unul plin de disperare, din motiv că nu se pot resemna cu înfrângerea de care au avut parte.

Judecătoria raională Drochia trebuie să examineze plângerea în 28 octombrie.

În primul tur de scrutin, candidatul Partidului Nostru, Nina Cereteu a obținut 63,83% din voturile alegătorilor. Asta în timp ce socialistul Veaceslav Lupacescu a înregistrat un scor de doar 12,88 la sută.