Usatîi: În premieră, la alegeri are toate șansele să cîștige un politician din afara sistemului, Dumitru Ciubașenco

11 Octombrie 2016 779

„Elita moldovenească – este un sistem întreg de pompare a banilor din oameni. În acest sistem intră atît funcționari ai statului, cît și funcționari admiși la treucă, care, ca niște lăcuste încep să zboare în toate direcțiile imediat ce un plebeu (vom utiliza acest termen din evul mediu – Moldovei de astăzi se aseamănă mult cu evul mediu) încearcă să iasă din subsolul puturos și întunecos”, a scris pe pagina sa de Facebook, Renato Usatîi.

„Protestează gălăgios, își caută drepturile sau, de exemplu, are o afacere de succes. În toate aceste cazuri, de acel plebeu se vor ocupa vulturii din MAI, procuratură, CNA și altele, fie la comanda de sus, fie pur și simplu pentru a-i lua banii. Sistemul relațiilor din vîrf este construit în baza legăturilor informale, de obicei, legături de rudenie fără sînge. Tradiția cumătrismului de odinioară s-a transformat în Moldova într-un monstru care devorează statul.

Conducătorii acestui stat de mulți ani trăiesc într-o lume separată. Astăzi, zeul suprem acolo este Plahotniuc, ieri a fost Plahotniuc cu Filat, alaltăieri Voronin și așa mai departe. În timpul lui Snegur, abia începea totul. Ei undeva sus, pe Olimp, noi jos, de obicei, din capul nostru. „Elita” se interesează de noi doar în cîteva cazuri. Primul este descris mai sus, iar al doilea – alegerile. Și, de fiecare dată, noi votăm pentru cei care au legături cu acest sistem complicat, a fost acolo sau este membru actual al sistemului (nu contează, nimeni încă nu a plecat de acolo, funcționar în Moldova este o profesie pe viață). Dar, în premieră după mulți ani, la alegeri nu doar participă, dar și are toate șansele să cîștige un politician din afara sistemului, unul dintre noi. Cel căruia îi pasă, care protestează și își cere drepturile, care nu a fost niciodată nici deputat, nici ministru, nici măcar politician. Nu a participat, nu a fost membru. De legături cu răul – nu a fost suspectat. Pentru această grupare care se crede invincibilă, el este un pericol direct și evident. Mai ales că, acea persoană, Dumitru Ciubașenco, vorbește fără echivoc despre ceea că participă la alegeri doar pentru a distruge bandiții. El știe cum și el va face asta. Mai sînt întrebări despre ceea pentru cine să votați?”