Usatîi, despre solicitarea Guvernului de a renunța la banii destinați pentru întreținerea școlilor, grădinițelor, colegiilor: „Sună bine – Întoarcem miliardul din contul copiilor!”

10 August 2016 840

„Întoarcem miliardul din contul copiilor!” Așa a comentat primarul de Bălți, Renato Usatîi, pe pagina sa de Facebook, solicitarea Guvernului către autoritățile publice locale de a ține cont de volumul transferurilor blocate de bugetul de stat pentru anul curent, în sumă totală de 100 de milioane de lei.

..

Conform unei scrisori adresate de către ministrul Finanțelor Octavian Armașu către președinții de raioane, primarii generali ai municipiilor Chișinău și Bălți, bașcanului Găgăuziei și Direcției finanțe a Unității Teritorial-Administrative Găgăuze, acesta informează despre „necesitatea blocării unor cheltuieli ale bugetului de stat pe anul 2016”. Este vorba de „o parte a transferurilor cu destinație generală (fondul de susținere financiară a unităților administrativ-teritoriale) și transferurilor cu destinație specială pentru finanțarea învățămîntului preșcolar, primar, secundar, special și complementar (extrașcolar)”, în valoare de câte o sută de milioane de lei fiecare.

„Pentru mun. Bălți este blocat transferul sumei de 3,8 milioane de lei! În fiecare raion sînt blocate circa 2,5 milioane lei! Guvernul impune autoritățile publice locale să se descurce singure! Presupun că sînt printre primele măsuri pentru întoarcerea miliardului furat! Sună bine – Întoarcem miliardul din contul copiilor!”, a comentat Renato Usatîi scrisoarea ministrului Finanțelor pe care a numit-o în derîdere drept una „de susținere morală a autorităților publice locale”.