Usatîi în eterul „Postului 5”(Sankt-Petersburg): dacă toţi gastarbeiterii vor reveni la vatră, vor murui clădirea Guvernului, din care membrii acestuia vor fi impuși să parașuteze

27 Ianuarie 2016 754

Liderul „Partidului Nostru” a acordat Televiziunii ruse un comentariu, cu referire la situaţia în Moldova şi perspectivele acţiunilor de protest în masă

 

Cum de le-a reuşit tuturor forţelor de opoziţie să se unească? Această întrebare a prezentat interes atât pentru oaspeţii, cât şi pentru analiticii de la „Studioul deschis”, în eterul „Postului 5” din Sankt-Petersburg. La această emisiune, a participat prin skype şi liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi.

„Acesta este „meritul” regimului guvernant, care azi ne-a unit pe toţii, – a spus Reanto Usatîi,-deoarece, indiferent de viziunile lor politice, partidele pro-moldoveneşti, proeuropene sau prorusești şi chiar cele proromâneşti s-au unit pentru a spune „nu” regimului guvernant. Sunt sigur că, această unire istorică a forţelor se va solda cu o inevitabilă victorie”.

Răspunzând la întrebarea prezentatoarei, ce grad de violentă poate atinge confruntarea dintre putere şi opoziţie, Usatîi a menţionat: „Este clar că cei care încearcă să se menţină la putere cu orice preţ, înţeleg că în perspectivă deja îi aşteaptă ani buni de pușcărie, de la 10 ani în sus. Noi am apelat la cetățeni, să participe la proteste paşnice şi chiar am intervenit sâmbătă seara pentru a opri un conflict în faţa Parlamentului, cu toate că deja s-au început confruntările cu poliţiştii. Însă există o limită, „stăpânul” ţării a pășit peste linia roşie şi, dacă până acum protestele au fost paşnice, nu există nici o garanţie că aşa va fi şi în continuare.”

În eterul „Studioului Deschis” experţii au discutat aspecte ale vectorului politicii externe a Moldovei. „Astăzi noi nu facem referință la geopolitică, toate forţele sunt îndreptate doar spre înlăturarea acestui regim criminal, – a spus Usatîi, comentând această temă. – Din momentul în care va fi anunţată data alegerilor, fiecare partid va avea dreptul deplin să-şi promoveze propria ideologie, propriile valori. Cât privește „Partidul Nostru”, eu am criticat mereu Acordul de Asociere care, de fapt, trezește multe dubii, fiind semnat şi ratificat în aceeaşi grabă, în care a fost investit Guvernul Filip. Poziţia mea personală este că politicienii au misiunea de slujitori ai propriului popor și trebuie să meargă pe calea, dorită de acesta”.

În timpul emisiei directe, a intervenit un apel telefonic, vorbitorul comunicând că moldovenii, care se află la muncă peste hotare, revin masiv în Patrie, pentru a participa la proteste.

„Activizarea cetăţenilor moldoveni care muncesc peste hotare şi dorința lor de a fi acum acasă sunt salutabile, – a comentat situaţia Reanto Usatîi.- Şi eu, în 2004, am plecat la Moscova pentru a câştiga un ban, la fel cum au procedat mii de concetăţeni şi am rămas acolo pe vre-o zece ani. Dorinţa de a veni acasă este deja un strigăt de disperare. Trebuie să înţelegeți că aceştia-s niște oameni care-şi văd copiii şi părinţii doar câteva ori pe an.

De aceea, într-o bună zi, gastarbeiterii se vor întoarce acasă şi vor vedea cât de gravă este situaţia şi atunci membrii Guvernului dimineața vor intra pe uşă, iar seara se vor paraşuta prin ferestre, deoarece între timp clădirea va fi de jur-împrejur muruită”.

Referindu-se la subiectele intervenţiei străine în afacerile Moldovei şi susţinerii guvernării –marionete Filip, venită din Vest, Renato Usatîi a spus:

„În „Partidul Nostru” se numără ruşi, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, români şi noi am reuşti să-i unim pe toţi. Deaceea, apropo, îi urăsc pe politicienii moldoveni, pentru faptul că ei au scindat unitatea civică în Moldova și-i asmuță unul împotriva altuia. Noi mereu am trăit frățește, în pace şi linişte.

Actualmente, ideea unirii tuturor protestatarilor a reuşit. Cât privește amestecul SUA şi Europei, astăzi visul Departamentului de Stat al SUA este ca Moldova să devină un poligon ordinar, pe care ei vor exersa pentru a demonstra Rusiei cât de serioși sunt ei de fapt. După vizita lui Nuland la Bucureşti, i-am spus clar ambasadorului SUA la Chişinău: nu vă implicați în chestiunile noastre, nu susţineți regimul guvernant. Dacă acestea vor continua, îmi voi aminti de Cristofor Columb, în sensul că acela a deschis America, iar eu o voi închide”.