Usatîi de Ziua Cosmonauticii: Iuri Gagarin ne-a învățat să visăm corect!

12 Aprilie 2016 1.072

Primul zbor al omului în cosmos a devenit o revoluție adevărată, consideră liderul „Partidului Nostru”

„Pe 12 aprilie a avut loc una dintre cele mai importante revoluții. În premieră, omul a cucerit cosmosul”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook, de Ziua Cosmonauticii. „Eu am crescut în URSS și țin minte cît de importantă pentru noi toți era această zi. Visul copilăriei fiecărui băiat sovietic era să devină cosmonaut. Iuri Gagarin reprezintă imaginea ideală a progresului, exemplu al curajului și bărbăției, un om care a ajuns pînă la stele. Noi visam să ne asemănăm cu el, dar fiecare mergea pe calea lui. Puțini devin cosmonauți, dar important este altceva: Iuri Gagarin ne-a învățat să visăm corect. Noi am devenit constructori, stomatologi, avocați, lucrători de partid, dar în suflet am rămas cuceritori ai spațiului cosmic.

Sînt convins că oamenii care locuiesc pe pămîntul moldovenesc nu s-au dezvățat în a visa. Noi cu siguranță vom răzbate „prin greutăți la stele”. Aceste zile sînt atît de departe, iar noi avem de obținut o mulțime de mici victorii, inclusiv asupra noastră. Revoluția începe în interiorul fiecăruia dintre noi”.

În acest an este sărbătorită aniversarea a 55 de ani din ziua primului zbor al omului în cosmos. Pe 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, pe nava spațială „Vostok-1”, a decolat de pe cosmodromul „Baikonur” și pentru prima dată a efectuat înconjurul pămîntului de pe orbită. Zborul în spațiul cosmic apropiat a durat 108 minute.

În Uniunea Sovietică sărbătoarea a fost instituită de Prezidiumul Sovietului Suprem al URSS din 9 aprilie 1962, fiind marcată sub denumirea Ziua Cosmonauticii. Pe 7 aprilie 2011, în cadrul unei ședințe plenare speciale a Adunării Generale a ONU a fost adoptată o rezoluție prin care a proclamat oficial ziua de 12 aprilie drept Ziua internațională a zborului omului în cosmos. Coautori ai rezoluției au devenit peste 60 de țări.

 

Locuitorii orașului Moscova sărbătoresc zborul lui Gagarin în fața planetariului, 12 aprilie 1961.

Întîlnirea lui Iuri Gagarin pe bulevardul Lenin din Moscova, aprilie 1961.