Usatîi: La Bălți începe reparația de amploare

10 Iunie 2016 880

Renato Usatîi s-a împărțit cu utilizatorii de Facebook cu o informație despre mersul lucrărilor de restabilire a gospodăriei orășenești din Bălți și despre planurile de reconstrucție a drumurilor în capitala de nord.

„Despre drumuri. Unele dintre ele la Bălți vor trebui lărgite. Lățimea lor este calculată pentru fluxul de automobile care era în anii ’80. Astăzi drumurile sînt supraîncărcate”, a scris Usatîi pe pagina lui.

 

Apropo, deja am început lărgirea drumurilor din curți. Lucrările se desfășoară pe strada Nicolae Iorga. În curțile blocurilor cu cinci etaje nu puteau trece două mașini, fără a mai vorbi despre parcări. Acolo unde lucrările s-au încheiat deja, am oferit locuri pentru parcare. Aceste lucrări se vor desfășura și în alte sectoare. În sectorul 9 drumurile dintre blocuri sînt mai largi, dar acolo… pur și simplu nu este asfalt. Suprafața amintește de lavă încremenită, care a fost prelucrată cu ciocane pneumatice.

Pe zi ce trece, tot mai mult mă mir cum putea fi adus orașul la o asemenea stare. Anual, ei ceva turnau, încleiau, dar fără a uita „să pună deoparte”.

Aducem orașul în ordine, ca după apocalipsă. Pavăm trotuarele, apropo, deja nu doar pe strada centrală, dar și la periferii. Schimbăm abordarea față de reparația drumurilor. Plombarea la infinit a acestora este contraproductivă. Asta s-a făcut timp de 25 de ani, iar rezultate nu a adus.

Stabilim magistralele care au nevoie de reparație calitativă, subliniez – ideală, care nu vor necesita modificări, „pansamente” și plombări încă mulți ani înainte.

Cei care consideră că în Moldova este imposibil să asfaltezi calitativ și pentru mult timp, le propun să atragă atenția la asfaltul din parcările hypermarket-urilor: ea nu necesită întreținere cu anii. Pentru că oamenii au făcut pentru ei! Iar la Bălți s-a făcut așa ca și lor să le rămînă ceva… implementăm responsabilitatea materială personală a contractanților, chiar și atunci cînd este vorba de întreprinderile municipale. Maeștrii ÎM Direcția de reparații și construcție a drumurilor, care au admis scăderea „așezarea” asfaltului la repararea curților blocurilor pe strada N. Iorga, vor trebuie să le refacă din cont propriu”.