Usatîi: la Bălți a început curățirea totală a scurgerilor pluviale

08 Iunie 2016 970

Primarul de Bălți asigură că nu va admite ca în capitala de nord să aibă loc inundații stradale la fel ca în Chișinău, cînd „pe străzi poți elibera delfini”

„Mai mult de o pătrime din secol la Bălți nu a fost curățară canalizarea pluvială. Unele lucrări, desigur, au fost făcute, dar, se pare că în baza lor mai mult s-au spălat bani, decît a fost curățit nămolul din scurgere”, a anunțat primarul de Bălți, Renato Usatîi, pe pagina sa de Facebook. „În orice caz, specialiștii invitați de noi cu cea mai modernă tehnică pur și simplu s-au îngrozit de starea sistemului.

Problema scurgerilor pluviale este pe ordinea de zi încă de vara precedentă. În sezonul rece am intrat cu un sistem de scurgeri pluviale uzat, dar pentru primăvara-vara 2016 a fost planificat din start rezolvarea problemei. Au fost propuse două variante: înlocuirea totală sau curățarea. Am calculat: dacă de înlocuit, atunci ele vor deveni de „aur”. Înlocuirea acestui sistem ne-ar ieși aproape cît reparația capitală a tuturor drumurilor din oraș. De fapt, despre asta la Bălți s-a vorbit mereu, în timpul tuturor conducerilor, explicînd în acest mod inacțiunea lor. Pe lîngă asta, pentru a înlocui sistemul de scurgere ar trebui lichidată vegetația apărută deasupra și demolate unele clădiri aflate în proprietate privată. În fine, am început curățarea.

Săptămîna trecută am lucrat pe strada Leseciko. În aceasta, continuăm în alte sectoare. Să stăm, cum unii, și să așteptăm 8 ani o ploaie puternică, după care poți elibera delfini pe străzi, la Bălți nu intenționează nimeni”.