Usatîi participă la lucrările Forumului urbanistic din Moscova, organizat sub egida primarului Moscovei

30 Iunie 2016 638

„Am mers împreună cu viceprimarul de Bălți Igor Șeremet la Forumul urbanistic din Moscova. Evenimentul a început astăzi și va continua pînă la sfîrșitul săptămînii. Este organizat de primarul Moscovei, Serghei Sobianin”, a anunțat pe pagina sa de Facebook, primarul de Bălți, Renato Usatîi.

 

„Printre participanți – conducători ai orașelor și cei mai mari specialiști în domeniul urbanistic. Temele anunțate sînt actuale și pentru Bălți. Iată doar unele dintre ele: „Povara trecutului sau motor de dezvoltare? Practici mondiale de activitate cu moștenirea urbană”, „Managementul orașului în bază de date”, „Realizarea proiectelor de infrastructură mari. Cum să atragi mulți bani?”.

Participarea la asemenea discuții – nu este doar o practică utilă de cunoaștere a unor tehnici avansate, dar și o posibilitate de a face cunoștință cu specialiști, de a stabili legături, de a propune unor specialiști cu experiență să efectueze o evaluare a situației din Bălți, de a primi de la ei recomandări prețioase.
Bălțiul nu este primul oraș care se confruntă cu probleme de transport și infrastructură. Cum să organizezi corect traficul rutier în oraș? Cum să păstrezi balanța între spațiul pentru automobile și zonele pentru pietoni? Cum să organizezi corect un sistem transparent și efectiv de administrare a proceselor electorale, care sînt controlate de autoritatea locală? Cum în colaborare cu comunitatea locală să amenajezi spațiile publice?

Există o mulțime de întrebări. Din păcate, în Moldova nimeni nici măcar nu se gîndește la ele. Dar practica soluționării problemelor orășenești există și e mai bine să o afli, decît în calitate de experiment să te apuci cu mîinile goale de firele electrice descoperite”.