Usatîi: Țara în care nu se dezvoltă sportul, nu are viitor

06 Aprilie 2016 1.020

Liderul „Partidului Nostru” a felicitat sportivii, antrenorii și toți lucrătorii din domeniu cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului

(Poză din arhivă: Renato Usatîi înmînează echipament sportiv tinerilor sportivi din Bălți.)

Primarul de Bălți, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a felicitat sportivii cu ocazia Zilei Internaționale a Sportivului, sărbătorit pe 6 aprilie.

„Sportul este cu adevărat cel mai important fenomen din istoria omenirii. Oamenii concurează la concursuri sportive în loc să lupte, să omoare și să facă producă alte daune”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Liderul „Partidului Nostru” a comentat critic „grija” statului privind dezvoltarea sportului în Moldova. „Dacă în țară nu se dezvoltă sportul, tînăra generație își folosește forțele la altceva. Încă demult a fost stabilită relația dintre gradul de dezvoltare a sportului, mai ales, cel pentru tineri, și nivelul de criminalitate, narcomanie, alcoolism. Toate acestea sînt adevăruri banale care nu trebuiesc explicate unor conducători de stat adecvați. La noi este un alt caz. Senzația este de așa natură că locuitorilor stratosferei politice pur și simplu nu le pasă de ceea ce se întîmplă jos”.

Primarul de Bălți a declarat, de asemenea, că atitudinea negativă a puterii centrale față de tot ceea ce se întîmplă în capitala de nord a țării, se reflectă chiar și asupra cluburilor sportive din Bălți.
„Nu ajută, măcar de n-ar încurca. În ajunul Zilei Internaționale a Sportului am aflat despre unele percheziții planificate de către forțele de ordine la clubul de fotbal „Zarea”. Nu-mi dau seama ce pot găsi acolo, dar prin însăși intenția lor, acești oameni stranii și periculoși deja și-au meritat prima poziție în competiția privind creșterea gîndacilor de bucătărie în cap”.

Usatîi a spus și despre cum are loc susținerea sportului în capitala de nord.

„La Bălți, noi nu doar susținem, dar și renaștem sportul. Nu-mi rămîne decît s-o fac din fondurile proprii, pentru că statul cheltuie tot pe percheziții la oponenții politici. O atenție deosebită acordăm anume sportului pentru tineri. Mi-am luat angajamentul să întrețin echipa de baschet, dezvoltăm Școala de fotbal, care trebuie să devină un prestator de cadre pentru clubul „Zarea”. Nu văd rostul să cumpărăm fotbaliști de peste hotare doar pentru rezultat. Cît de mare ar fi succesul, într-un astfel de sistem – este iluzoriu. Transformarea sportului în business omoară sensul fenomenului. De asta, vom continua la fel cum am început. Sport – tinerilor bălțieni”.

„Eu felicit toți sportivii cu ocazia sărbătorii de astăzi”, a scris Usatîi. „Doresc băieților care au decis să se dedice sportului, să-și dedice forțele și perseverența, marile realizări și simțul sănătos al concurenței. Calitățile acumulate la antrenamente, neapărat vor fi utile în viață.

Eu felicit antrenorii și mentorii, medicii sportivi, toți lucrătorii din domeniu. Munca voastră nu e doar utilă, dar și vitală. Mă închin în fața tuturor care pentru un salariu de nimic își dau viața pentru educarea tinerei generații. Felicitări cu ocazia sărbătorii!”

NOTĂ: Rezoluția Adunării Generale ONU numărul 67/296 propune organizațiilor sportive publice și naționale să colaboreze în scopul organizării Zilei Internaționale a Sportului și să difuzeze informații despre aceasta. În discursul său din 23 august 2013, președintele Adunării Generale ONU, Vuk Jeremic, a declarat că sportul promovează pacea și ajută la soluționarea litigiilor.