Usatîi: Devine trist de la ceea, cum a fost Chișinăul și în ce s-a transformat acum

14 Octombrie 2016 1.249

„Din copilărie îmi amintesc de pelicula „Omul merge după soare”. Scenariul amintește puțin de „Micul prinț”, parabola filozofică a lui Exupery: un băiețel călătorește și întîlnește diverși oameni. El călătorește prin Chișinăul anilor 60. Recent am revăzut acel film și am văzut acea capitală la care eu visez”, a scris Renato Usatîi pe Facebook de Ziua orașului, sărbătorită la Chișinău pe 14 octombrie.

„Acesta este un oraș frumos, curat și luminat de soare. Vara, pe strada centrală este plin de viață, dar nu aglomerat. Cefenelele își aranjează mesele pe terase, dar nu se îngrădesc trotuarele. Pe borduri nu se vinde brînză, salam, sutiene și papuci „Bumerang”. Comerțul are loc la Piața Centrală, ordonat și civilizat. Eu chiar aș fi spus coloristic. O asemenea piață ar putea fi considerată atrăgătoare pentru turiști.

Undeva printre rînduri, eroul face cunoștință cu un băiețel venit de la sat. Împreună, ei merg într-un pavilion unde motocicletele merg pe o pardoseală verticală. Eu încă-mi amintesc acea atracție. În locul lui, acum acolo este un magazin de pește. Eroul filmului merge mai departe pe străzile capitalei. El a fost în parcul central, la lac, la stadionul republican.

La finalul filmului devine foarte trist de la ceea, cum a fost Chișinăul și în ce s-a transformat el acum. Chișinăul are mulți ani, și eu felicit unul dintre orașele mele iubite cu ocazia zilei de naștere, dar în istoria lui au fost și timpuri mai bune decît astăzi. Nu-mi amintesc cum îl cheamă pe acel băiețel din film, dar cu siguranță nu Dorin”, a încheiat Usatîi.