Usatîi a îndemnat liderii opoziției să boicoteze alegerile prezidențiale

07 Martie 2016 795

Liderul „Partidului Nostru” consideră că partidele de opoziție trebuie să meargă în front comun pentru a nu admite alegerea șefului statului

 

Decizia scandaloasă a Curții Constituționale privind anularea reformei constituționale este o ofensă pentru poporul Moldovei. Opinia a fost exprimată de președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în timpul întrevederii cu locuitorii orașului Cantemir: „Ei practic au scuipat în față întregii țări. Au spus că totul a fost neconstituțional, că timp de 16 ani întreaga țară a trăit oarecum ilegal”.

Renato Usatîi a vorbit oamenilor din Cantemir adunați despre situația politică creată în țară după decizia marionetei CC.

„Ne vom întîlni cu toate forțele politice de opoziție și trebuie să ieșim cu o decizie comună. S-ar putea ca noi toți să boicotăm aceste alegeri, ceea ce va duce la nealegerea președintelui. Este o variantă bună. Nu vom alege președintele – aceasta va duce la alegeri parlamentare anticipate, – a spus Renato Usatîi. – Cred că nimeni nu are dubii că în cazul alegerilor parlamentare anticipate toate partidele guvernării vor acumula nu mai mult de 20%”.

Liderul „Partidului Nostru” a subliniat că regimul criminal trebuie oprit, deoarece deja de cîteva ori a demonstrat că pentru menținerea la putere este în stare de orice crimă. Curtea Constituțională în acest sistem, după cum consideră Usatîi, este doar un instrument care va îndeplini orice sarcină pusă în fața lui. „Cei care protestează în fața televizorului, voi ce așteptați? Sau doriți să vă treziți dimineață într-o altă țară? Veți deschide ochii, iar vouă vă fac semn din mână – „bine ați venit în România!”. Veți întreba cum așa, iar vouă vă vor spune – așa a decis Curtea Constituțională, că Moldova nu mai există”.

În opinia lui Renato Usatîi, decizia CC este nu o cedare a regimului, dar o capcană cu scopul de a lichida valul de proteste.

„Trebuie să ne întîlnim cu liderii opoziției pentru a ne expune părerile și să ieșim cu o poziție politică unică. Să nu iasă așa că unul spune că „poporul a învins”, iar altul despre violarea Constituției.

Ne așezăm și haideți să ne lămurim de ce ne bucurăm? Reprezentanții regimului se temeau că vom veni în ziua alegerii președintelui și de-acolo nu va mai ieși nimeni fără permisiunea noastră. Pentru a evita aceasta, ne-au aruncat un os. Dar de ce să ne amăgim cu asta? A fost o solicitare a PLDM și PSRM, a avut loc colectarea cu succes a semnăturilor, la care „Partidul Nostru” a ajutat Platformei DA, au adunat sute de mii de semnături. Noi și așa putem desfășura un referendum privind modalitatea de alegere a președintelui, fără ajutorul regimului.

Sînt convins că vom duce situația pînă la capăt. Și consider că toate partidele de opoziție trebuie să iasă în fața oamenilor, în fața întregii țări, și să spună: oameni buni, noi nu votăm pentru președinte, nu-l alegem și mergem la alegeri parlamentare anticipate. La alegeri luăm 80% și dăm uitării această putere criminală odată și pentru totdeauna. Această poziție o voi susține. Iar dacă va fi ales președintele, ei vor rămîne la guvernare pentru încă doi ani”, a spus Usatîi.

Amintim că decizia Curții Constituționale „anulează” varianta în vigoare a Constituției în partea alegerii președintelui, dar într-un mod inexplicabil lasă în vigoare ridicarea de atunci a plafonului de vîrstă, ceea ce practic îl elimină pe Renato Usatîi, în vîrstă de 37 de ani, de posibiltatea de a-și înainta candidatura la funcția de șef al statului. Această decizie deja a trezit indignarea societății civile, juriștilor și politologilor.