Usatîi: Propun ca în 2 noiembrie, după alegeri, în instituțiile de învățământ să fie zi liberă pentru dezinfectare

16 Septembrie 2020 1.005

Candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi, propune ca în 2 noiembrie, a doua zi după scrutin, elevii și profesorii să aibă zi liberă. Și asta pentru ca în instituțiile de învățământ să fie efectuată dezinfectarea spațiilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

„Având în vedere că alegerile vor avea loc în 1 noiembrie, în 2 noiembrie ar trebui declarată zi liberă pentru elevi și profesori. Și asta deoarece, duminică, 1 noiembrie, în aceste școli vor intra mii de oameni. Nicio școală nu va fi în stare să facă peste noapte ordine așa cum se cuvine, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor și profesorilor, care vor veni la ore în data de 3 noiembrie”.

Prin urmare, Renato Usatîi propune ca secțiile de votare să fie amenajate în școli așa cum a fost până în prezent, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19. În caz contrar, spune Usatîi, cel puțin în municipiul Bălți, nu există o altă soluție.

„În calitate de primar al municipiului Bălți, vă anunț că aceasta este o aberație. În principiu, inițiativa (n.r. de deschidere a secțiilor de votare în altă parte decât în instituțiile de învățământ) este una corectă, deoarece în școală învață copiii noștri, acolo merg profesorii noștri, personalul tehnic, dar unde să le amenajezi în altă parte!? Ni se spune să găsim în alte locuri, primăriile să găsească o soluție împreună cu agenții economici etc. Cum vă imaginați o astfel de situație la Bălți, acolo unde sunt aproape 50 de secții de votare, iar 48 dintre acestea sunt în școli, în unele sunt chiar câteva secții de vot? Unde să le deschidem în altă parte, în discoteci, în magazinele de flori, în farmacii?!”

În data de 11 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre în care a recomandat ca, în funcție de posibilități, secțiile de votare să fie amenajate în alte locuri decât în instituțiile de învățământ. Și asta pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.