Usatîi: Clanul de la guvernare pregătește capturarea definitivă a Moldovei prin modificarea sistemului electoral

26 Iulie 2016 643

Oligarhul Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat se pregătesc de anul 2017, cînd planifică să desfășoare alegeri parlamentare anticipate deja în baza unui nou sistem electorale.

 

Este vorba de trecerea la alegeri parlamentare mixte. Despre aceasta a comunicat primarul de Bălți, Renato Usatîi, luni, în cadrul emisiei de la TV7. „Există o situație foarte importantă, ceea ce pregătește el pentru anul 2017. Plahotniuc și apropiații săi văd alegerile anticipate în 2017. Pînă atunci vor fi efectuate acele reforme cu care pot fi acoperiți ochii populației, iar atunci cînd ne vom apropia de majorarea cenzului de pensionare și așa mai departe, ei înțeleg că aceasta va distruge ratingul PDM”, s-a împărțit cu informația Usatîi. Potrivit lui, „imediat după alegerile prezidențiale ei pregătesc… (n.red. alegeri anticipate în circumscripții uninominale) ei consideră că vor avea nu mai puțin de 35-40 de mandate”.

Liderul „Partidului Nostru” a precizat că această informație a ajuns la el de la „oameni din interior”. „La început consideram asta tîmpenii, dar atunci cînd oameni din interior mi-au explicat ce au ei în vedere, reiese că vom avea circumscripții uninominale, 50 în baza listelor, iar ceilalți din circumscripții. Sistem mixt”, a declarat politicianul aflat în opoziție. Conform informațiilor de care dispune, Vladimir Plahotniuc speră că la alegerile anticipare Partidul Democrat va lua 10-15 procente, iar din „ceilalți”, după cum s-a exprimat Usatîi, mai mult de jumătate vor fi oamenii oligarhului. Se consideră că sistemul uninominal, atunci cînd în Parlament se alege cîte un om din fiecare circumscripție, lucrează bine în democrațiile avansate, doar că în așa țări ca Moldova, acesta duce la simplificarea sistemului de corupere a deputaților de către oligarhi. Cu toate acestea, Renato Usatîi este convins că dispunînd de pîrghii media și administrative,

Plahotniuc va încerca să-și împacheteze această idee egoistă într-o cutie frumoasă. „Atunci cînd un om este proprietarul țării, CEC-ului, CC-ului, Procuraturii, sistemului judiciar, chiar credeți că pentru Plahotniuc este o problemă să inventeze o acțiune de PR precum că aceasta se face pentru țară, să găsească o formulare frumoasă”, comentează politicianul. Vorbind despre așa-numitele alegeri populare a președintelui, preconizate pentru 30 octombrie, Renato Usatîi și-a exprimat încrederea că acestea vor fi fraudate. „El (n.red. Plahotniuc) spune că oamenii vor fi nevoiți să iasă în străzi. „Oamenii vor, nu vor, dar vor ieși în stradă” – așa a fost spus. Eu consider că aceasta este legat la modul direct cu alegerile prezidențiale și un fel de falsificări foarte dure. Aceasta este impresia mea”, a declarat Usatîi. Amintim că ideea de trecere la circumscripții uninominale, oligarhul Vladimir Plahotniuc a anunțat-o în premieră în aprilie 2012, dar aceasta nu era susținută de PLDM, partid parlamentar puternic pînă la arestarea de anul trecut al liderului acestuia Vlad Filat, considerînd just că „păpușarul” se va ocupa de coruperea în masă a „aleșilor uninominali”. Plahotniuc însă, încă fiind vice-președinte al PDM, spunea că „a decis să se ocupe de promovarea acestei inițiative după ce, la majoritatea întîlnirilor noastre cu alegătorii din majoritatea raioanelor Moldovei, la noi au ajuns asemenea cerințe”. „Oamenii vor să aleagă deputații direct pentru ca aceștia să poarte răspundere directă în fața alegătorilor”, a spus oligarhul. Cel mai probabil, în același înveliș această inițiativă va fi deservită și acum.