Usatîi: „După curățenia făcută la piețele din Bălți, s-au găsit milioane”

07 Martie 2016 868

Din contul veniturilor piețelor orășenești va avea loc reconstrucția și modernizarea acestora. Despre aceasta la emisiunea „Față în față” de la postul de televiziune BTV a declarat primarul de Bălți, Renato Usatîi. Acesta a spus că, în cel mai scurt timp, toți vor fi plăcut surprinși de piața din cartierul 8, care cu greu acum ar putea fi numită piață. În cel mai scurt timp va fi comandat proiectul de design al pieței centrale. Se discută despre ce modificări au nevoie piețele de la Gara de nord și din strada Baiducov.

 

„Nici un fel de tarife, nici la o piață, nu au fost majorate. Toți au început să lucreze conform legii: au rămas aceiași comercianți, același număr de oameni, iar veniturile sînt cu totul altele. Situația la piețe s-a schimbat. Până acum aveam așa o situație: 500 de mii de lei erau urmăriți, iar dincolo un milion s-a pierdut. Taxele de la piață nu au crescut, dar, la inițiativa mea, au fost micșorate. Dacă cineva plătea anterior pentru 4 metri pătrați oficial, iar pentru 10 metri pătrați – neoficial, iar pentru acești 10 m.p. avea o reducere de 50%, atunci astăzi așa ceva nu va mai fi. Băieți! Haideți să facem curățenie.

Noi știm în ce situație se află astăzi țara, că oamenii astăzi vînd, în special pensionarii, pentru a supraviețui, pentru a-și achita tarifele pentru căldură, de exemplu, pe timpul iernii, cineva cîștigă pentru medicamente. Înțeleg perfect acest lucru. Dar trebuie să lucrăm cinstit.
67% din bugetul Bălțiului depinde de transferurile directe din Chișinău. Reiese că nu avem deloc bani pentru oraș, dar din contul curățeniei care are loc la întreprinderile municipale, din contul că ne-am lămurit cu publicitatea în oraș (oamenii s-au deprins că nu plătească pentru bannerele din oraș) – toate acestea vor majora considerabil bugetul nostru local. S-au „trezit” serviciile de taximetriști și au început să înregistreze mașinile care nu erau înregistrate, pentru care, din cîte se vede, pe parcursul ultimilor ani, nu au achitat nimic”, a spus Renato Usatîi.

„Astăzi, pentru a transforma ceva în oraș – trebuie bani. Eu vreau ca toți să înțeleagă – nu voi merge niciodată la schimbări care vor înrăutăți situația orășenilor. În același timp, haideți să facem curățenie în oraș. Mă voi întîlni cu oamenii, vom vedea ce facem, de exemplu, cu cei care vînd astăzi haine la piața centrală – despre aceasta vorbeam încă acum un an. Noi trebuie să facem asta cu lupte minime. Pentru că deja unii se adună la mitinguri, pe unii îi îndeamnă la asta unele partide. Dar astăzi pentru mine este importantă opinia orășenilor și oaspeților orașului care vin la Bălți în zilele libere, la piață și așa mai departe – lor trebuie să le fie plăcut, ei trebuie să vadă că în Bălți astăzi trăiesc, respiră, se dezvoltă cu totul altfel”, a conchis primarul de Bălți.