Usatîi: Apartenența politică a profesioniștilor în Bălți nu contează

04 Martie 2016 1.199

„Noi facem totul pentru ca activitatea Primăriei să fie transparentă, iar instituția să activeze pentru oameni. Astăzi, toate concursurile care au loc – au loc deschis și în mod transparent”, a spus la BTV primarul Renato Usatîi, aducînd cîteva exemple în acest sens.

 

„Transparența este atunci cînd, de exemplu, compania Rogob, despre care se spune că are legături cu Filat, cîștigă concursul privind livrarea cărnii în școli și grădinițe. Ei au cîștigat concursul, și pentru mine nu contează cine stă în spatele acestei companii. Atunci cînd este vorba de profesionism, am terminat cu politica”, a declarat primarul.

Un alt caz: concursul pentru ocuparea locului vacant de director al piscinei din Bălți. Candidatul partidului, care reprezintă formațiunea lui Usatîi, a pierdut acest concurs.

„Noi nu ne înaintăm oamenii nicăieri. A fost un candidat din partea „Partidului Nostru”, Levcenco, un sportiv excepțional, un bun manager, iar dacă el nu a cîștigat concursul – asta încă o dată spune despre faptul că, nici eu, nici reprezentanții Primăriei, care sînt membri ai comisiei, nu se implică”, a declarat Usatîi.

„Pe mine nu mă interesează apartenența politică, astăzi mă interesează profesionismul”, a subliniat primarul, menționînd, printre altele, că el personal nu este de acord cu comisia de concurs în acest caz.
„Deși, într-adevăr, nu sînt de acord cu starea aceasta și pregătim o scrisoare prin care luni ne vom adresa la Ministerul Educației pentru a ne explica totuși unele puncte”, a spus Usatîi.

Potrivit regulamentului, aprobat de Guvern, participantul la concursul pentru ocuparea funcției de director al unei instituții de învățămînt, trebuie să dețină cel puțin trei ani de experiență de activitate didactică. „La antrenamente trebuie să crească campioni ai Moldovei, ai Europei, campioni ai lumii. Și doar să fii profesor pentru a fi în fruntea acestui proces… eu consider că este incorect”.

„Omul trebuie să aibă experiență de conducere, adică să fie cel puțin un bun manager”, consideră primarul. „Sînt de acord că, nu orice campion olimpic poate deveni un antrenor bun, dar omul trebuie să aibă puțină experiență administrativă”.

Usatîi a declarat că va solicita modificarea acestui regulament.

„Vom obține aceste modificări. Apropo, unii băieți, niște sportivi foarte buni, conducători, nu au participat în concurs deoarece întrebările testului erau în limba de stat”, a precizat Usatîi.

„Sînt categoric împotrivă, pentru că sportul nu are naționalitate, sportul nu are nimic de-a face cu religia”.