Usatîi a semnat acordul de înfrățire între orașele Bălți și Nijni Novgorod

12 Iunie 2016 748

Astăzi, în cadrul vizitei delegației din Bălți în Rusia, primarul capitalei de nord a Moldovei, Renato Usatîi, a semnat alături de primarul orașului Nijni Nogvorod, Ivan Karnilin, acordul de înfrățire a municipiului Bălți cu acest oraș industrial și centru cultural al Rusiei.

 

„Semnînd anul trecut foaia de parcurs cu domnul guvernator Șențev, deja am mers mai departe”, a spus Renato Usatîi după semnarea acordului într-un scurt interviu pentru presa rusească. „Bălțenii noștri deja își pot face studiile în Nijni Novgorod, iar astăzi sîntem pe linia de a lansa un proiect, un business-incubator la noi în Moldova. Sînt convins că, așa cum noi ne aflăm la 70 de kilometri de la frontiera cu Uniunea Europeană, avînd în oraș cea mai mare Zonă Economică Liberă din țară, Bălțiul poate deveni o poartă pentru multe companii rusești în Uniunea Europeană. Noi dezvoltăm colaborarea și în ceea ce ține de educație, sport, ne dorim ca despre cultura noastră să afle în Nijni Novgrod”.

 

 

Usatîi a precizat că utilă va fi și deschiderea Casei de Comerț „Bălți” în Nijni Novgorod, care va permite producătorilor autohtoni să-și comercializeze marfa mai efectiv pe teritoriul Rusiei.
„Locuitorii din Nijni Novgorod vor putea fără intermediari, care după destrămarea Uniunii Sovietice sînt foarte mulți, să-și amintească de produsele moldovenești, pornind de la „Belîi Aist”, divinul nostru legendar, precum și fructelor, legumelor, gustul cărora mulți de-aici l-au uitat, iar cei care încă nu au gustat, vor gusta și nu se vor mai dezice niciodată de el”, a spus Usatîi.

Șeful administrației orașului Nijni Novgorod, Ivan Karnilin, la rîndul său, a spus că este bucuros de semnarea cu succes a acordului de înfrățire cu orașul Bălți.

„Așa cum a spus Renat Gheorghevici, am fost despărțiți, dar sufletul a rămas pe loc. Anume de aceea, astăzi vom stabili schimbul de delegații, vom lărgi relațiile culturale, în domeniul învățămîntului deja progresăm, la noi la studii vor veni studenți din Bălți. Ne leagă foarte multe și în domeniul economic. Vom merge mai departe, pentru a completa necesitățile economice ale ambelor părți. Este un acord bun, și sînt bucuros că astăzi ne-am ales cu încă un frate, orașul Bălți.

Renat Gheorghevici, cîndva a lucrat în Nijni Novgorod, iar asta face și mai puternice legăturile de înfrățire. Să ne dorim unul altuia o colaborare de succes, pentru a avea legături bune și îndelungate”, a spus el.

Semnarea acordului de înfrățire a orașelor Bălți și Nijni Novgorod a avut loc pe 12 iunie, cînd în Federația Rusă este sărbătorită Ziua Rusiei.