Usatîi: Platon a fost reținut cu o zi înainte de a ieși într-o emisiune cu fapte „mortale” împotriva lui Plahotniuc

26 Iulie 2016 911

Veaceslav Platon a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei în urma unei înțelegeri între Plahotniuc și Petro Poroșenko, care se cunosc încă de pe timpul business-ului comun la magazinul „Lumea copiilor” (n. red. «Детский мир») din Chișinău. Spunînd ieri presei moldovenești despre informațiile compromițătoare pe care le are împotriva lui Plahotniuc, Platon și-a semnat sentința.

 

Marți seara el trebuia să participe, prin skype, la emisiunea „Interpol” de la TV7, dar noaptea a fost reținut. Despre aceasta a spus primarul de Bălți, Renato Usatîi, care a vorbit cu Veaceslav Platon prin telefon în jurul orei nouă seara. „I-am telefonat și i-am spus, că dacă are careva materiale audio sau video, atunci poate să mi le transmită mie, iar eu le voi publica”, a spus Usatîi. Platon i-a răspuns că reținerea se pregătește deja de o lună, iar marți trebuie să apară, prin skype, la emisiunea Nataliei Morari, pentru a vorbi despre fapte care vor „arunca Moldova în aer”. „Toată această lună, Platon a vorbit în permanență prin telefon cu Serghei Iaralov, care-i spunea că „totul va fi bine” și „acuși voi ameliora totul cu Vlad, dar tu acolo nu vorbi prea mult”, transmite Usatîi cele spuse de Veaceslav Platon. „Iarăși Iaralov la noi este „hulubul păcii””. La fel, la noi Iaralov îl prelucra pe Filat înainte de a fi reținut. Iar ulterior, în ultimul moment, Iaralov pur și simplu a deconectat telefonul. La fel a fost și cu Platon după ultima lor discuție de alaltăieri”. Veaceslav Platon i-a spus lui Usatîi că are „foarte multe materiale care confirmă participarea lui Plahotniuc în furtul miliardului”.

Acesta i-a relatat lui Usatîi că „ei mulți ani au fost parteneri cu Plahotniuc” și că el se pregătește să fie marți invitatul emisiunii „Interpol” unde va apărea cu declarații mortale, precum că Plahotniuc a participat nu doar în furtul miliardului, dar și în multe alte infracțiuni. Usatîi consideră că după ceea ce a declarat ieri Platon presei despre înregistrări cu 40 de ore de convorbiri cu Shor, acesta și-a semnat sentința, iar Plahotniuc, care îl cunoaște pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în calitate de partener la „Lumea copiilor”, a organizat reținerea rapidă a acestuia. „La fel cum cîndva, spuneam despre asta presei, în statul vecin se pregătea și reținerea mea. Cel puțin, Plahotniuc și reprezentanții SIS s-au ocupat activ de asta”, a declarat Usatîi. Potrivit lui, nu o singură dată s-a discutat între Plahotniuc și SIS cu partea ucraineană posibilitatea aterizării de urgență a avionului cu care va zbura el, la Odesa sau Kiev, pentru a-l reține. În legătură cu aceste planuri Usatîi, „era informat de ofițeri patriotici ai Serviciului Securitate al Ucrainei”.

Revenind la situația cu Platon, Renato Usatîi și-a exprimat opinia precum că, cel mai probabil, acesta se va elibera rapid, așa cum „este un om care mereu a ieșit din situație”. „Vreau ca el să iasă măcar pentru puțin timp din simplul motiv: pentru că atunci cînd el va pune la dispoziție toate materialele pe care le are, imperiul lui Plahotniuc va începe să se ruineze, iar pentru cetățenii Moldovei aceasta este foarte important”, a spus Usatîi. El a adăugat că „după asta ne vom lămuri cine și cît a furat, Moldova astăzi este un stat condus de bandiți, iar prin intermediul alegerilor anticipate libere nu o vom putea elibera, pentru că nimeni nu ne va da voie să le desfășurăm, nici parlamentare, nici prezidențiale”. Anume de aceasta, a precizat Usatîi, și va continua să facă totul pentru ca Plahotniuc „pentru început, să nu mai doarmă noaptea”. „Sînt convins că în scurt timp, împreună cu voi vom ieși și „în Moldova vor apărea fețe noi, nu acești politicani, care astăzi stau în Parlament”.