Usatîi: Plahotniuc, care l-a comandat pe Gorbunțov, din 2013 încearcă să împiedice ancheta în Europa

20 Decembrie 2016 664

Oligarhul din Moldova Vladimir Plahotniuc este comanditarul omorului la comandă a lui Gherman Gorbunțov, în Londra. Potrivit primarului de la Bălți, Renato Usatîi, există probe, care ar demonstra acest fapt și care vor fi făcute publice atît în Marea Britanie, cît și România.
”Cu toată responsabilitate, declar că în prezent există dovezi că anume Plahotniuc și anturajul său au comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov în Londra. Oamenii lui Plahotniuc au transportat armele, cînd a fost comis omorul în București. ”Kalașnikov” și alte arme au fost aduse de către oamenii lui Plahotniuc. Pot spune că nu Plahotniuc a fost organizatorul acestei crime. Ea a fost organizată de către anturajul acestuia, fără ca să-l aducă la cunoștință pe Plahotniuc. Iar tentativa de omor a fost organizată de Plahotniuc. În acest sens există probe”, a declarat Usatîi.

Potrivit politicianului, organele de urmărire penală cunosc despre încercările lui Plahotniuc de a împiedica extrădarea killer-ului Vitalie Proca, prin intermediul unor persoane influente din Federația Rusă, în România.

”Din cîte știu, colaborînd cu forțele de ordine, în 2013, Vladimir Plahotniuc prin intermediul unor persoane influente din Federația Rusă, a încercat să împiedice ancheta din România și a făcut totul posibil, pentru ca anchetatorii din România să nu-l audieze pe Vitalie Proca. Domnul Plahotniuc a făcut totul ca Proca să nu fie extrădat în România”, a declarat Usatîi, care a susținut, că a făcut tot posibilul ca Proca, în pofida dorinței lui Plahotniuc, să fie adus în România.

”După întîlnirea mea cu reprezentanței anchetei din România, eu am făcut tot posibilul ca Proca să fie extrădat în România. Au fost stabilite contactele lui cu gruparea criminală, care este controlată de Plahotniuc”, a spus Usatîi.

El a remarcat faptul că pe parcursul unei perioade îndelungate de timp oligarhul reușea să dea vina pe alții, însă sfîrșitul este aproape.

”El încearcă să procedeze astfel, că de parcă toți banii au fost furați de Filat, iar a spălat banii doar Platon. Însă, eu vă asigur, că într-o bună zi va apărea informația și în România și în Marea Britanie, despre infracțiunile comise de gruparea criminală, condusă de Plahotniuc”, a conchis Usatîi.