Usatîi: Plahotniuc i-a promis lui Karamalak 30 de procente din afaceri pentru presiune asupra deputaților lui Urecheanu

13 Octombrie 2016 1.874

Adeverința cu privire la lipsa cetățeniei moldovenești a lui Vladimir Plahotniuc – nu este singura informație despre trecutul oligarhului , pe care o deține politicianul de opoziție Renato Usatîi. Potrivit lui, există, de asemenea, un număr mare de înregistrări video ale oligarhului moldovean cu Grigore Karamalak, căruia Plahotniuc i-a promis controlul asupra mai multor domenii ale economiei moldovenești în schimbul presiunilor asupra 4 deputați din fracțiunea parlamentară de atunci a lui Serafim Urecheanu.


„Vreau să amintesc despre anul 2009 și prima Alianță pentru Integrare Europeană. A fost o situație cînd Plahotniuc nu-și putea alege procurorul. Toți spuneau că funcția de procuror era oferită lui Urecheanu, iar acesta a vîndut această funcție lui Plahotniuc. Toate acestea s-au întîmplat în realitate, dar important este altceva: de vîndut l-a vîndut, dar Plahotniuc nu a putut rezolva problema majorității, care trebuie să susțină candidatura lui Zubco la funcția de procuror general. Atunci el m-a rugat pe mine să-i organizeze o întîlnire cu Karamalak la Moscova. Iar aceste întîlniri au avut loc”.

Renato Usatîi a numit hotelurile în care au avut loc întîlnirile și a menționat că pînă acum s-au păstrat înregistrările video ale acestora.

„Îmi amintesc cum Plahotniuc a stat 4 ore în fața lui Karamalak și îi promitea afacerea cu cereale și tot ce vreți. Cînd am auzit cît îi promite, am înțeles că Plahotniuc va trebuie să-i dea 30 de procente din business-ul său și aproape totul la sudul Moldovei, în portul Giurgiulești, să-i dea lui Karamalak. Deja am rugat să adune aceste înregistrări. Anume a acestei întîlniri care a durat 4 ore în restaurantul „Beloe solnțe v pustîni”. După aceasta ei s-au întîlnit în Vnukovo-3, în hotelul „Mariott”, în hotelul „Hayat”. Vor aduna toate aceste înregistrări și oamenii vor vedea cum Plahotniuc alerga după Karamalak, iar acum el, prin intermediul unui oarecare blogger Balacci încearcă să spună că toate acestea au fost cu totul diferit”, spune Renato Usatîi.

Comentînd învinuirile privind implicarea lui Renato Usatîi la transmiterea dosarului lui Karamalak la Moscova, politicianul a subliniat că omul care face această gălăgie, și-a pierdut definitiv cinstea.

„Iată acum, Plahotniuc are îndrăzneala să umfle acest tam-tam în jurul transmiterii ilegale la Moscova a dosarelor penale asupra lui Karamalak, deși aici, apropo, au participat toate instituțiile moldovenești. Și ale lui Plahotniuc, și ale lui Filat. Iată că atunci nu bravau. Toate aceste dosare au fost transmise MAE-ului moldovenesc, de acolo Ambasadei Moldovei în Rusia, după care ambasadorul de atunci Andrei Galbur le-a dus cu acuratețe la Procuratura Generală a Federației Ruse”.