Renato Usatîi a răspuns atacului organizat de Igor Dodon: Dodon, politicianul de buzunar al lui Plahotniuc, nu are niciun viitor în politic și asta o să fie demonstrat în timpul apropiat

09 Martie 2016 992

Liderul „Partidului Nostru” a spus că nu-și va cere scuze niciodată în viață de la Igor Dodon. „Eu pot să-mi cer scuze de la tot poporul. Dacă trebuie mă pun în fața poporului și în genunchi. Dar pentru vorbele pe care le-a spus, o să răspundă, și toată lumea în viitorul apropiat o să vadă cine-i Dodon. El încă odată a demonstrat că este doar un simplu curcan îmflat al lui Plahotniuc”

 

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a comentat atacul organizat astăzi împotriva sa de fostul partener de proteste, socialistul Igor Dodon. „Dodon este persoana care și-a schimbat în viață căciula de mai multe ori și să nu-mi dea el mie analize, că dacă o să-i dau eu o analiză, el din curcan în poiata lui Plahotniuc n-o să iasă în viață. Așa și o să rămînă acolo pînă cînd Plahotniuc nu o să ia decizia să-l prăjească. Că pînă acum are nevoie de dînsul să fie curcan îmflat. Vreau să fie clar pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Eu o să lupt împotriva regimului criminal, dar niciodată nu o să-i permit să-l înlocuim pe un Plahotniuc cu altul. Adică să plece Plahotniuc și să vină Dodon”, a spus Renato Usatîi la emisiunea „Loc de Dialog” de la Radio-Moldova.

Liderul „PN” a spus că, cu o oră înainte de conferința lui Dodon, a vorbit cu el la telefon și l-a întrebat cum vede situația și ce se poate face după decizia de vineri a Curții Constituționale. „Se lăuda că a vorbit cu Năstase astăzi dimineață și vineri. De ce n-a spus că a vorbit cu mine? Eu l-am sunat să-l întreb ce facem. Dodon îmi spune, „eu la 1.30 mă duc în conferință de presă, după asta, dacă o să mai poți să vorbești cu mine, discutăm”. Cînd am auzit declarațiile lui Dodon, am rămas șocat”, a mărturisit Renato Usatîi.

Acesta a amintit că luni, la un post de televiziune a declarat că ar fi o soluție să se adune, să discute împreună cu Andrei Năstase, Maia Sandu și Igor Dodon, pentru a lua o decizie. „Prima – dacă este posibilă boicotarea alegerilor; doi – să ne adresăm Comisiei de la Veneția, ca aceasta să facă o expertiză a acestei decizii a Curții Constituționale din 4 martie. Am propus și varianta să punem în discuție și un candidat comun din partea opoziției dacă, totuși, vom fi nevoiți să participăm la aceste alegeri. Dodon astăzi a ales ceea ce i-a plăcut. A auzit că eu am declarat despre Comisia de la Veneția, a început că „noi socialiștii ne adresăm…” La Comisia de la Veneția trebuie să ne adresăm toți. Azi a demonstrat că nu are nicio stimă față de partenerii de proteste”, a opinat președintele „Partidului Nostru”.

Renato Usatîi a mai spus că deși orice decizie trebuia discutată în trei, Dodon tot timpul a făcut așa cum știa el, iar faptul că astăzi a declarat că PSRM va avea candidatul său la alegeri pentru că în caz de boicot vor avea de cîștigat oligarhii – demonstrează acest lucru. „I-am spus lui Dodon de mai multe ori, nu „oligarhii”, dar „oligarhul” – că avem numai unul. Pur și simplu, Dodon cam are frică să pronunțe numele Plahotniuc”, a spus Usatîi.

Întrebat despre decizia de vineri, 4 martie, a Curții Constituționale, președintele „Partidului Nostru” a spus a fost o decizie politică pe care au încercat să o interpreteze ca pe una juridică. „Toți juriștii cu care am discutat, am discutat și cu mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv acest subiect, toți ca unul spun că această decizie a fost luată concret împotriva mea, deoarece s-a modificat doar o singură parte din articolul 78”.

„Dacă ne întoarcem cum a fost pînă în anul 2000, era scris clar că orice persoană, nu mai tînăr de 35 de ani, poate fi președinte al Republicii Moldova. Au văzut că am 37 de ani, nu pot candida. Plahotniuc doar a încercat să-i facă un drum curat, așternut cu covoraș, pentru Dodon ca să ajungă președintele țării. Este clară combinația genul Plahotniuc-Dodon, Dodon-Plahotniuc, cum a fost și în noiembrie 2014, cînd Dodon cu lacrimi la ochi a ieșit și a spus că nu-i de acord că noi am fost eliminați. Dar nu e clar unde era să fie astăzi Dodon dacă nu am fi fost scoși din cursă cu cîteva zile înainte de alegeri în 2014”, a declarat Renato Usatîi.

„Decizia Curții Constituționale încă odată a demonstrat că în Republica Moldova există un singur personaj care le dictează cetățenilor cum să trăiască, cum să fie ales președintele, ce are dreptul să facă președintele și ce nu are dreptul să facă. Tot această curte a mai decis că practic nu mai avem nevoie de Parlament. Deci, sub propria răspundere a Guvernului, Guvernul face ce dorește, nu mai are nevoie să treacă prin Parlament”, a conchis președintele „Partidului Nostru”.