Omagiu și ajutor bănesc la Bălți, în Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

15 Februarie 2021 1.237

32 de ani se împlinesc de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989. Cu această ocazie, în țară au avut loc ceremonii de comemorare a victimelor războiului. O astfel de acțiune s-a desfășurat și în municipiul Bălți. Primarul Renato Usatîi a adus un omagiu tuturor ostașilor noștri participanți la conflict și a oferit din bani personali ajutor financiar familiilor celor căzuți pe câmpul de luptă.

“La Bălți, am oferit 100.000 de lei Asociației teritoriale a Veteranilor din Afganistan și câte 10.000 de lei familiilor ostașilor rămași pe câmpul de luptă, adevărați eroi, care au aparat pacea cu prețul suprem – viața! Curajul, stoicismul și dăruirea acestor oameni sunt calități ce trebuie puse pe piedestal”, a spus Renato Usatîi.

De asemenea, edilul a menționat că în Moldova trebuie să reînvie “Cultul Eroilor, care prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a prieteniei și dăruirii de sine pentru un ideal suprem, pacea pe pământ”.

Potrivit datelor oficiale, în luptele din Afganistan au participat 12.500 de ostași moldoveni, 301 și-au pierdut viața, iar patru au fost declarați dispăruți.