Usatîi: Sistemul uninominal – manevra lui Plahotniuc de a distrage atenția publică

11 Martie 2017 911

Inițiativa oligarhului Vladimir Plahotniuc privind introducerea sistemului electoral uninominal în Republica Moldova urmărește distragerea atenției publice. De fapt, oligarhul dorește implementarea sistemului mixt, adică pe lângă votul uninominal pentru care pledează acum PDM, va şi o „listă de partid suplimentară”.

„Nimeni nu își dorește implementarea sistemului uninominal. Plahotniuc ia în calcul introducere sistemului mixt. Acesta nu se gândește la implementarea sistemului uninominal, deoarece nu va gâștiga alegerile nici măcar în orașul lui natal, Nisporeni”, spune liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, subliniind că „în cel mai bun caz, oligarhul poate câștiga alegerile în administrația clubului de noapte Drive”. „Și aici Plahotniuc are șanse minime, întrucât are concurenți mult mai tineri”, a declarant Usatîi cu ironie. De menționat că, conform ultimelor studii sociologice PDM are cel mai mare rating negative – 95%.

Potrivit liderului „Partidul Nostru”, planurile lui Plahotniuc sunt știute de oficialii din Guvern și Parlament, astfel Renato Usatîi s-a adresat președintelui Igor Dodon, cu solicitarea de a nu permite implementarea sistemului electoral mixt. „Aș vrea să aud că nu vă veți pune semnătura pe proiectul pregătit de „Plaha”, atunci când acesta va recurge la șiretlicuri și va spune că, dacă nu merge sistemul electoral uninominal, va funcționa cel mixt. Va fi cu adevărat important dacă d-voastră domnului Dodon veți declara deschis că nu veți permite oligarhului să-și implementeze schemele”.

De menționat că, președintele Igor Dodon a declarant că este împotriva implementării sistemului electoral uninominal, dar nu s-a expus și pe margine sistemului electoral mixt, când jumătate de deputați sunt aleți conform numelor, iar cealaltă jumătate sunt aleși de pe o listă de partid suplimentară.

„Sistemul electoral mixt îi va asigura lui Plahotniuc menținerea la putere pentru următorii 10 ani, cel puțin. Exemplu în acest sens poate fi văzut în cadrul alegerilor din Adunarea Populară din Găgăuzia – a existat o singură persoană din partea PD, care a fost aleasă în calitate de președinte”, a spus Usatîi. Potrivit lui, sistemul electoral mixt îi va permite lui Plahotniuc să cheltuiască mai puțini bani pe deputații corupți. Oamenii nu primesc nimic din promisiunile făcute, spune politicianul.
În acest sens, liderul „Partidului Nostru”, a cerut, din nou, partidelor de opoziție să se așeze la masa de negocieri. „Propun ca liderii partidelor de opoziție să se așeze la masa de negocieri. Opoziția are nevoie de o strategie comună pentru a combate falsa inițiativă a lui Plahotniuc”, a declarat Renato Usatîi.

Amintim că în dimineața zilei de luni, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a lansat oficial trecerea la sistemul electoral uninominal. Anterior, democratii au sugerat că vor să introducă un sistem electoral mixt. Mai multe organizații non-guvernamentale și experți independenți au declarat că acest principiu de alegere a deputaților în Parlament va consolida statutul de „stat capturat” al Republicii Moldova.