Usatîi despre autoritățile publice locale:”Autonomie e lipsă, iar sărbătoarea e prezentă”

01 Februarie 2016 858

Liderul „Partidului Nostru” consideră că, autonomia locală funcţională este soluția cheie, pentru a asigura un viitor decent statului moldovenesc

 

„ În anul 2012 în Moldova a fost inaugurată o nouă sărbătoare: ”Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală”. Autonomia e lipsă, iar sărbătoarea e prezentă. Este bine că lucrătorii din administraţia publică locală mai rămân în exercițiul funcțiunii, – a scris liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi în pagina sa de pe Facebook”.

– Moldova demult a semnat Carta europeană a autonomiei locale, pe când Guvernul a elaborat strategia decentralizării. Însă acţiunile autorităților republicane vin în contradicţie cu aceste acte.
La Bălți poliția nu este subordonată primăriei. Chiar şi chestiunile de nivel local, cum ar combaterea parcărilor neregulamentare, sunt soluționate cu implicarea Chişinăului.

Finanţarea de stat a instituţiilor școlare este realizată în așa mod, încât se creează impresia că procesul didactic are loc sub cerul liber, iar cheltuielile de întreţinere a clădirilor nu trebuie achitate. În cele din urmă, aceste cheltuieli sunt acoperite din bugetul local, unica sursă de autofinanţare a căruia,le reprezintă taxele locale. Însăși cifra generală bugetului nu este nici ea elaborată de aleşii locali. La examinarea devizului anual de venituri și cheltuieli, noi suntem impuși să acţionăm în limitele aşa-numitor estimări bugetare ale Ministerului Finanţelor.

Sunt doar câteva exemple revoltătoare. Situaţia este următoarea: independenţa financiară nu lipsește, atribuțiile sunt reduse la minim. Impozitele şi taxele republicane, colectate la Bălţi, sunt virate în bugetul de stat. E vorba despre 1 – 1,5 miliard pe an. Nu putem spune cât anume, deoarece acum doi ani în urmă această informaţie a fost atribuită la categoria celei secrete.

Totodată, în teritorii lucrează mulți oameni, care sunt capabili să muncească și doresc acest lucru. Mulți ani la rând, în această situaţie ei erau nevoiți să plece din aceste locuri pentru a face cariera la Chişinău. Acest lucru este nu este normal, deoarece astfel este prejudiciată ţara. Şi dezvoltarea, şi democraţia sunt generate în oraşe cu un anumit grad de idependență. Acest adevăr îl cunoaște, oricare elev cuminte. Exemplul elocvent servind polisurile greceşti sau oraşele-state italiene.

Până când nu vom crea o autonomie locală funcţională, Moldova nu are sorți de izbândă.

Cu atât mai mult că Moldova nu duce lipsă de oameni demni și cu studii care ar putea dezvolta localităţi. Indiferent de apartenenţa politică, îi felicit pe toţi cu ocazia sărbătorii profesionale. Şi promit că, noi vom obține ca lucrul să fie organizat în aşa fel, încât aleşii locali şi lucrătorii din administraţia publică locală să poată vedea efectele propriei munci în sate şi oraşe.”