Usatîi, despre 28 iunie: Noi nu sîntem în drept să învățăm pe cineva cum să-și iubească corect Patria

28 Iunie 2016 1.015

De la începutul anilor ’90 în Moldova se vorbește despre trecut, dar nu despre viitor. Astăzi, este o asemenea zi, una care trezește probabil cele mai aprinse dezbateri. Pe 28 iunie se împlinesc 76 de ani din acel moment cînd, în 1940, Basarabia a intrat în componența Uniunii Sovietice”, a scris primarul de Bălți, Renato Usatîi, pe pagina sa de Facebook, cu referire la această dată.

 

Potrivit opiniei unei părți a societății, este o dată tristă care a reprezentat începutul deportărilor. Dar majoritatea consideră, și nu fără de dovezi, că în 1940 a început cea mai bună perioadă în istoria acestui pămînt, iar deja către 1970 țara era numită „Moldova însorită și înfloritoare”.

Aceeași opinie o împărtășesc și eu, om născut în URSS. Dar să nu atragi atenția la cei care gîndesc altfel, este imposibil și incorect. Inclusiv pentru că atunci am fi asemenea acelor politicieni liberali care sînt convinși că acum 76 de ani a avut loc ocupația, iar toți cei care nu sînt de acord cu asta sînt dușmani. E timpul să încetăm aceste disensiuni. Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem: Moldova este un stat independent și soarta noastră este în mîinile noastre. Nimeni în locul nostru nu va lovi peste mîini judecătorilor corupți, nu va elibera instituțiile capturate, nu va construi drumuri și linii de producere noi, nu ne va evacua gunoiul de pe străzile noastre.

Oamenii pot avea atitudini diferite față de evenimentele istorice, dar dacă ei vor să trăiască în țara lor, fără a pleda pentru lichidarea ei – noi nu sîntem în drept să impunem nimănui să evalueze evenimentele istorice, să învățăm pe cineva cum să-și iubească corect Patria. Aceasta încearcă să facă Ghimpu, veterinarul Șalaru, dar și, latent, întreaga clică de guvernare. Pentru ei această dată reprezintă o ocazie de a-și aminti despre cum Moldova trebuie să fie din nou cu România.

Mai ales că așa-numiții liberali sînt fermi convinși că pentru figurile-cheie ale clanului de guvernare – este doar o posibilitate să împartă și mai departe societatea, să sustragă oamenii de la problemele importante, să fure fără a răspunde.

Una dintre principalele probleme ale opoziției de astăzi – să unească societatea, să creeze în Moldova o adevărată națiune civică, conștientă de responsabilitatea pentru viitorul țării și care să influențeze deciziile „servitorilor poporului”. Anume de aceasta, spun: puteți avea orice atitudine față de evenimentele din 1940. Dacă cu toate acestea, sînteți pentru ceea ca Moldova să se dezvolte ca o țară independentă, atunci eu sînt alături de voi.