Usatîi la ”RTR –Moldova”: ”Împreună cu întreaga țară vom veni la prima ședință a Parlamentului cu crizanteme albe”

30 Ianuarie 2016 1.016

Liderul ”Partidului Nostru” a declarat că protestatarii vor sta sub pereții Parlamentului, până când revendicările lor nu vor fi satisfăcute

”După ședința Forumului Civic ne-am mai întâlnit o dată, într-un cerc mai restrâns. Am ajuns la ideea că răspunsul nostru regimului trebuie să fie definitivat până luni, deoarece toată țara așteaptă reacția noastră. Noi am lucrat asupra acestui subiect până în seară și vom continua mâine”, – a spus președintele ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în eterul emisiunii ”Vineri cu Anatol Golea”, la RTR-Moldova.

”Eu înțeleg că oamenii doresc o continuare concretă, – a continuat Usatîi. – Pentru că noi nu vom marșălui mai mult, am susținut deja proba sportivă de mers pe distanța de 20 de kilometri, la moment, suntem pregătiți fizic și moral.”

Nu vom ieși nici sâmbătă, nici duminică. Nu mai are sens să ieșim ca să povestim, cât de răi sunt ei, am făcut-o de multe ori: și fiecare în parte, și cu toții împreună. Alta e întrebarea: ce facem mai departe?

La întrunirea după ședința forului a fost luată o decizie importantă. Rog toți cetățenii Moldovei să fie pregătiți, să se mobilizeze și, de îndată ce va fi anunțată data primei ședințe a Parlamentului, noi vom fi prezenți la această ședință, la Parlament. Sunt convins că întreaga țară va fi împreună cu noi.

La această primă ședință plenară vom înainta toate revendicările, și care au răsunat duminică, și care au fost răsunat astăzi la Forum. Fără rezultat nu vom pleca de acolo.

”Nici într-un caz nu chemăm la violență,- a declarat liderul ”Partidului Nostru”.- Mereu am fost pentru pace. Astăzi intenționat am venit în studio cu această crizantemă albă – simbolul sincerității, transparenței și decenței. Îi îndemn pe toți cetățenii să facă rost de crizanteme albe, pentru a veni cu ele la Parlament. Eu unul mă oblig să aduc 5-10 mii de flori. Tot ce am găsit în sere este deja rezervat.”

Usatîi a subliniat că, dialogul cu puterea guvernantă poate fi susținut doar pe o singură temă – pregătirea țării pentru alegerile parlamentare anticipate.

– Vor exista și unele acțiuni intermediare, – a anunțat el. – Cu toții înțelegem faptul că guvernarea va încerca în fel și chip să amâne ședința Parlamentului mai spre mijlocul lunii februarie, ba chiar și martie. Dacă acest lucru se va întâmpla, noi avem pregătite soluții, pentru a-i impune să se prezinte la Parlament”.

Renato Usatîi a specificat că una din aceste soluții este inițierea moțiunii de cenzură privind demiterea guvernului, înaintată de către deputații opoziției. Parlamentul este obligat să examineze această inițiativă într-un termen de cel mult șapte zile.
”Guvernul este nelegitim, pentru că, la desemnarea acestuia, au fost încălcate toate normele, toate procedurile, absolut totul,” – a subliniat Usatîi.

Concomitent, el a observat că, înainte de desfășurarea alegerilor anticipate, stăpânul de facto al Partidului Democrat și al cabinetului Filip, Vladimir Plahotniuc, trebuie lipsit de toate instrumentele de influențare ilegitimă a alegerilor – conducerea Procuraturii Generale, Comisia Electorală Centrală și Centrul Național de Anticorupție.

”Ei, desigur, nu au de gând să schimbe acești conducători. De aceea eu îmi pun speranța în patrioți – cetățenii și cetățencele Moldovei care vor veni cu flori și-i vor ajuta să ridice mâna pe cei din Parlament – pe Voronin, Ghimpu și toți ceilalți”, – a spus Usatîi.

Usatîi a dat de înțeles că un protest pașnic nu înseamnă nicidecum un protest nehotărât.

”Personal pot fi acuzat de orice, – a spus el, – dar nu văd nici o posibilitate să continuăm soluționarea problemei așa, cum am făcut-o până acum.

Regimul controlează toate ramurile puterii, ei fac ce doresc, își bat joc de oamenii care vin din diferite colțuri ale Moldovei pentru a-și realiza lor dreptul constituțional la protest. În alte țări, când protestele în masă durează mai mult de 1-2 zile, nemaivorbind de o săptămână, demisia își dau toți, chiar și șefii de departamente.

Pe când la noi, trebuie să ascultăm aberațiile lui Voronin, să privim cum plânge în hohote Ghimpu în fața ambasadorilor, afirmând că alegerile anticipate nu trebuie desfășurate nici în ruptul capului”.

Eu înțeleg ce așteaptă ei, la ce speră. Toți cei care au dat ascultare lui Plahotniuc și au creat această majoritate parlamentară, au votat guvernul Filip, îi așteaptă ani grei de pușcărie, de la zece ani în sus. Nu pentru că au votat! Pentru că au luat parale. Și acest lucru va fi dovedit,” – a spus Usatîi .

„Ce viață mai ai și aceștia, când oamenii chiar și în timpul somnului îi înjură necenzurat?” – s-a revoltat liderul ”Partidului Nostru”.- Când vom începe acțiunile de protest, ei își vor trimite după pâine sau lapte rudele, pentru ca oamenii să nu-i oprească undeva pe stradă.”

”Doresc să le spun reprezentanților regimului guvernant – flăcăi, lăsați prostiile la o parte, nu încercați să anunțați în secret ședința Parlamentului, cu câteva ore înainte de începerea acesteia,- a spus Usatîi, – Dacă aceasta se va întâmpla încă o dată, nu pun mâna în foc că reacția oamenilor va fi la fel de pașnică».

«De aceea, dacă tot Candu este cel cu mare grijă pentru ce crede poporul, n-are decât să ne invite pe noi, cetățenii Moldovei, la ședință, în clădirea Parlamentului,»- ”Să invite zece oameni?”- a întrebat prezentatorul emisiunii. ”Zece și încă cinci. Pentru fiecare deputat,- a răspuns liderul ”PN” și s-a adresat tuturor cetățenilor Moldovei în eterul postului ”RTR-Moldova”:

– Nu pierdem speranța și ne adunăm cu toții la prima ședință a Parlamentului. Neapărat vom învinge, nu vă faceți inimă rea!”.

După expirarea timpului de antenă, dialogul între liderul partidului și prezentatorul emisiunii a continuat spontan în rețeaua de socializare Facebook. Pe pagina lui Renato Usatîi a început emisia video, în timpul căreia Usatîi și Golea aproximativ o jumătate de oră au răspuns la întrebările utilizatorilor Internetului.

Această emisie a adunat circa 3 mii de vizionări în regim online, concomitent, circa o mie de spectatori au obținut posibilitatea să adreseze întrebări și să comenteze subiectele puse în discuție.