Usatîi: Constituția moldovenească – instrument în mîinile oligarhilor

29 Iulie 2016 671

„Acum 22 de ani, Parlamentul a adoptat Constituția. Astăzi, practic nu avem nici una, nici alta. Constituția este călcată în picioare”, a scris Renato Usatîi în rețeaua de socializare Facebook.

„Enumerarea tuturor cazurilor cînd ea a fost încălcată fără a pedepsi pe cineva, ar fi asemănătoare unui lung necrolog. Actualei „guvernări” nu-i păsa din start de Legea supremă. Venind în Parlament în 2009, un grup de persoane mai bine de jumătate de an combina funcțiile de deputat și miniștri, ștergîndu-și picioarele de principiul constituțional al divizării puterii. Ulterior, au împărțit partinic instituțiile care în genere trebuie să fie în afara politicii, iar în plus la toate, au ales președintele tocmai pînă în 2012, încălcînd toate termenele, dar așa și nedizolvînd Parlamentul. Ultima dată și-au bătut joc de Legea supremă recent, modificînd-o prin Curtea Constituțională, deși împuterniciri pentru aceasta nu sînt prevăzute.

Constituția moldovenească – instrument în mîinile oligarhilor și o caracteristică formală a statului. Doar formală și nu mai mult. Stat aici nu e. Moldova astăzi este un teritoriu, parcelă, cotă aflată sub conducerea clanului. Cu acest set de constatări triste ne apropiem de cea de-a 25-a aniversare a Zilei Independenței. De ziua independenței”, a precizat Usatîi.