Usatîi: Am exclus furturile, și veniturile piețelor din Bălți au crescut la 800 000 pe lună

06 Iulie 2016 706

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a vorbit despre creșterea veniturilor municipiului din activitatea piețelor di oraș după curățenia făcută în acest sector.

„Cifrele sînt lucruri încăpățînate. Această postare este despre cum în oraș apar venituri suplimentare, atunci cînd sînt optimizate unele procese și se exclude furtul. Comparăm indicatorii activității pieței în timpul vechii și noii puteri de la Bălți”, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

 

Usatîi a prezentat unele cifre, conform cărora din septembrie pînă în decembrie 2014 veniturile Întreprinderii municipale „Uniunea Piețelor” au ajuns la 7.815.814 lei din taxe și plăți pentru servicii oferite comercianților. Totodată, în perioada dintre septembrie pînă în decembrie 2015, atunci cînd la piețe era deja noua conducere, aceste sume au ajuns la un total de 9.675.849 lei, ceea ce este cu 1.860.045 lei mai mult decît în 2014. Calculat pentru fiecare lună, este în mediu cu 465 de mii de lei venituri lunare suplimentare.

„Am reușit să ajungem la aceasta grație optimizării cheltuielilor și excluderea totală a factorului uman în procesul de colectare a veniturilor”, a subliniat primarul de Bălți. „Taxele de la piețe nu mai sînt colectate de așa-numiții controlori. Comercianții achită la ghișeu sau fac transfer direct pe contul bancar prin terminalele de plată instalate la toate piețele”.

Usatîi a anunțat, de asemenea, despre măsurile de stimulare ale comerțului întreprinse de Primăria Bălți la piețele din oraș.

„În 2016, văzînd creșterea veniturilor, am decis să reducem taxele cu 20% pentru comercianți. Care să fie rezultatele primelor cinci luni ale acestui an. Așadar, din ianuarie și pînă pe 15 mai (ultima jumătate de an a vechii conduceri) piețele au acumulat venituri de 9.638.194 lei. Iar, în 2016, pentru aceleași cinci luni – 13.511.189 de lei. Creșterea constituie 3.872.995 lei. Împărțim la 5. Avem în mediu 774.599 lei venituri suplimentare lunar.

Aceste cifre sînt relevante în sine. Diferența este enormă. Dar să ne uităm la încă un indicator – soldul profitului (diferența dintre venituri și cheltuieli). Pentru cinci luni ale anului curent soldul Întreprinderii municipale „Uniunea piețelor” a atins 1.8 milioane de lei. Pentru comparație: pentru aceeași perioadă a anului 2015 a fost fixat venitul de doar 250 de mii de lei. Adică, de cîte 50 de mii de lei lunar”.
Usatîi a anunțat că veniturile suplimentare vor fi utilizate de conducerea orașului pentru reconstrucția piețelor din oraș.

„Întreaga gospodărie a piețelor din Bălți a cîștigat în timpul vechii conduceri cît un magazin nu prea mare din curtea unui bloc cu 9 etaje. Iar cifrele, atît la capitolul venituri, cît și balanța profitului arată în mod evident cît ar fi putut „cîștiga” însăși conducerea.

Acum despre ceea ce vom face cu acest venit. El va fi cheltuit pentru modernizarea piețelor. Actele de proiectare și devizul de cheltuieli pentru reconstrucția pieței din sectorul 8 și pe strada Pușkin, sînt gata. Vom anunța concurs pentru selectarea contractantului și vom începe lucrările. La finele verii planificăm să terminăm, pentru a reuși tot în acest an să ajungem și la alte piețe”, a subliniat Usatîi.