Usatîi: Dacă centrul nu va asculta solicitările noastre, Bălțiul și alte orașe vor putea întrerupe orice colaborare cu el

12 Iulie 2016 637

„Dacă cei care stau astăzi în Parlament și Guvern, și cel care se poziționează drept coordonator al coaliției de guvernare (Plahotniuc), nu va reacționa la solicitările și propunerile noastre, dreptul de a decide personal cum vor proceda mai departe”, a declarat pe pagina sa de Facebook primarul de Bălți, Renato Usatîi. „Poate vom atinge și întrebarea pentru ca în componența municipiului Bălți să intre și alte localități. Sau toate localitățile de la Ungheni și pînă la Briceni. Și vom ajunge la situația de a nu mai colabora cu autoritățile centrale. Nu din cauza că nu dorim, dar din cauza că acum pur și simplu nu ai cu cine colabora.

La Primăria Bălți a avut loc o întrevedere cu reprezentanții Comisiei parlamentare privind elaborarea proiectului de lege privind statutul municipiului Bălți. A venit doar un deputat, reprezentantul PCRM Vasilii Panciuc. Aceasta este o dovadă clară că majorității parlamentare îi sînt neinteresante problemele cu care se confruntă orașul Bălți. Să nu fi ajuns doi-trei deputați – încă ar fi fost de înțeles, dar atunci cînd nu ajunge niciunul – este o scuipătură în adresa tuturor locuitorilor orașului Bălți și a conducerii locale.

Inițial Primăria a primit proiectul în care a fost elaborat de autori. Astăzi au fost aduse multe precizări. Este vorba despre faptul că într-un asemenea sistem de relații interbugetare și într-o asemenea distribuire a împuternicirilor între puterea locală și cea republicană, este imposibil să lucrezi. Nu e de ajuns că bugetul nostru este stabilit de Ministerul Finanțelor, ei nici nu ne transferă tot ceea ce i se cuvine orașului. Atunci cînd viceprimarului Leonid Babii la întrevederea cu premierul de la Chișinău i se spune că cele 30 de milioane de lei care trebuiau transmise municipiului anul trecut, nu există și nici nu vor exista, este regretabil. Ei pur și simplu ne-au spus: „Uitați despre acești bani, noi tot avem probleme financiare”. Ori aceste resurse puteau ajunge la rezolvarea multor probleme ale orașului, de la amenajarea infrastructurii, pînă la reparația instituțiilor școlare și preșcolare.

Încă un exemplu. Din cauza unor nuanțe juridice, instanța de judecată dispune doar o amendă pe faptul construcției ilegale, iar însăși construcția continuă să activeze. Cei care încalcă sînt fericiți să achite amenda, pe care o achită fără probleme. Iar noi, din cauza nuanțelor juridice, nu putem dispune demolarea construcției. La etapa actuală nu ne putem conduce după niciunul dintre actele legislative în care ar fi indicat că aceste construcții pot fi demolate de puterea locală. Unicul instrument pe care sîntem în drept să-l utilizăm este – să primim în exploatare construcția.

La întrevederea de astăzi s-a vorbit, de asemenea, despre ceea că plătitorii de impozite atunci cînd le achită, de fapt, trimit banii în bugetul de stat. La Bălți rămîn doar 45 de procente din impozitul pe venit al cetățenilor și 0 (zero) procente din impozitele persoanelor juridice. Este total anormal. Chiar și eu. Am plătit la Bălți impozitele (circa 4 milioane de lei) din veniturile pe care le am din Federația Rusă. Dar Bălțiul din această sumă va primi doar 45%. Ori din cele două milioane neprimite am fi putut realiza unele proiecte urbane.

În oraș sînt multe probleme. Și fiecare are nevoie de vărsări bănești. Așa ori altfel, rezultatele întrevederii sînt următoarele: pe parcursul săptămînii administrația de la Bălți va formula propunerile făcute și vom spera că toate acestea vor fi luate în calcul. Pînă acum însă, toate solicitările noastre au fost ignorate. Chiar și lucruri elementare. De exemplu, noi nu putem influența activitatea poliției pentru soluționarea problemelor legate de sălile de jocuri de noroc, comerțul ilegal, parcările ilegale. Motivul inacțiunii lor este banal: sînt un primar al opoziției.

Subliniez că nu există politică în propunerile noastre la Legea privind statutul municipiului Bălți. Este vorba despre ceea că avem nevoie de instrumente pentru a face ordine. Bălțiul trebuie să fie un oraș exemplar. Proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți trebuie să fie cartea de bază pentru administrațiile altor localități. Și noi vom obține asta. Astăzi, Vasilii Panciuc a subliniat că toate propunerile noastre sînt legate de modificările legislației în vigoare. Dar locuitorii orașului Bălți nu trebuie să sufere din cauza imperfecțiunii sale. Problema este că, la Chișinău multe proiecte legislative sînt adoptate pentru persoane sau scopuri concrete. De obicei, este vorba despre persoanele care conduc țara. Iar legislația lucrează în favoarea lor”, a precizat Usatîi.