Usatîi: Dialogul cu autorităţile este posibil doar dacă vor fi satisfacute revendicările protestatarilor

25 Ianuarie 2016 766

Unica temă în cadrul negocierilor poate fi doar dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate

 

Preşedintele „Partidului Nostru” Renato Usatîi a declarat că „dialogul cu autorităţile va avea loc doar după satisfacerea revendicărilor participanţilor la acţiunile de protest în masă privind dizolvarea parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.

Liderul a făcut declarația în interviul acordat luni corespondentului Agenției „Infotag”. Comentând apelul spre dialog lansat de preşedintele Parlamentului Adrian Candu, Usatîi a spus:

„Joi ne-am întâlnit deja cu domnul Candu. A fost greşeala noastră, pe care n-o mai repetăm, pe simplul motiv că prin această întrevedere nu am obţinut şi nu puteam obţine absolut nimic, căci nu Candu este cel care decide ceva. Deci, asemenea întrevederi sunt lipsite de sens, deoarece sunt doar o inutilă pierdere de timp şi o imitaţie a dialogului. Cu puterea actuală sunt excluse orice dialoguri, deoarece ea este nelegitimă”, – a declarat Usatîi.

El a reamintit că participanţii la acţiunile de protest în masă care s-au produs duminică, au votat Rezoluţia privind revendicările şi au înaintat un ultimatum puterii guvernante. Cerinţa de bază este dizolvarea Parlamentului şi numirea datei alegerilor anticipate.

„Termenul ultimatumului expiră joi, pe 28 ianuarie, la 17:00. Ei au destul timp pentru a examina această întrebare cu Vlad Plahotniuc, cel care ia deciziile. Dacă guvernarea va accepta revendicările noastre, atunci vom discuta, cum anume vom desfăşura alegerile, pentru a readuce Moldova în cadrul legal, deoarece actualul Parlamentul şi actuala guvernare, de facto, au uzurpat puterea. Cu atât mai mult, că aceasta revendicare nu-mi aparține nici mie, nici celor zeci de mii de oameni, care au venit în piaţă – este revendicarea a 80 la sută din populaţia Moldovei. Dacă puterea nu ne aude pe noi, apoi să asculte ce spune poporul”, – a spus Usatîi.

„Noi suntem pregătiți pentu orice scenarii, represiuni, provocări, insinuări. Mai bine să nu încerce răbdarea oamenilor, deoarece reacţia acestora, nu va fi pe placul guvernării”, a subliniat Usatîi.