Usatîi: Bălțienii vor primi cote în universitățile din Rusia

04 Martie 2016 840

Între 16 și 18 martie la Bălți se vor afla delegații din Nijni Novgorod și Sankt-Petersburg. „Vor veni ministrul educației în guvernul regiunii Nijni Novgorod împreună cu rectorul unuia dintre instituțiile de învățămînt. Îl așteptăm în vizită, de asemenea, pe rectorul Academiei de Agricultură din orașul Pușkino, Sankt-Petersburg, pentru a discuta și semna un acord privind cotele studenților din Bălți în aceste instituții”, a spus Renato Usatîi la postul de televiziune BTV.

Acesta a precizat că „deja în acest an, bălțienii vor putea deveni studenți ai Academiei Agrare din Pușkino”. „La fel, îmi doresc foarte mult ca cît se poate de mulți studenți să devină studenți ai universităților din Nijni Novgorod. Asta pentru că în țara noastră avem probleme ce țin de lipsa de cadre, de specialiști”.

Renato Usatîi mai spune că el va face totul pentru ca acești studenți să dorească să se întoarcă în Moldova după finalizarea studiilor. „Nu trebuie să-i rugăm: dacă lucrurile în țară vor fi un pic altele, decît ceea ce avem astăzi, oamenii vor reveni singuri”, consideră Usatîi. Acesta amintește că astăzi peste hotare „mulți concetățeni de-ai noștri, cu două sau trei universități, muncesc pe șantierele din Moscova sau ilegal undeva prin țările Uniunii Europene”.

„Oamenii se vor întoarce acasă atunci cînd munca lor va fi plătită, și atunci cînd ei vor înțelege că ei sînt necesari țării”, a declarat Renato Usatîi.

Amintim că despre acordurile anterioare cu autoritățile orașelor rusești, primarul de Bălți a informat că „două unități de tehnică pe care am primit-o de la guvernul Moscovei, undeva peste o săptămînă vor ajunge în oraș”.