Eliminarea lui Usatîi! Regimul repetă scenariul anului 2014

22 Octombrie 2016 1.092

În opinia avocaților lui Renato Usatîi, tentativa de astăzi a Procuraturii Generale de a obține mandat de arest pe numele liderului „Partidului Nostru” are o motivație politică, similară situației din 2014, cînd partidul „Patria”, condus de Usatîi, a fost exclus din alegeri fără niciun temei legal.

„Acțiunea dată a fost, mai degrabă, intentată cu așa rapiditate și a fost dusă într-un regim atît de secret, în condițiile în care sîntem acum în perioada electorală. Respectiv, în opinia observatorilor, intentarea acestei cauze poate influența ratingul candidatului „Partidului Nostru””, consideră avocatul Ion Cerga.

La etapa actuală, grație eforturilor avocaților, Procuratura Generală nu a reușit să obțină permisiunea instanței privind reținerea lui Renato Usatîi. În cadrul ședinței Judecătoriei Centru, avocații lui Usatîi au solicitat de două ori recuzarea completului de judecată. În consecință, ședința la care urmează a fi examinată recuzarea repetată a judecătorului, a fost transferată pentru ziua de luni.

Potrivit declarațiilor avocaților, examinarea cauzei intentate în legătură cu declarațiile „bancherului negru” Gorbunțov, are loc cu încălcările drepturilor omului. Potrivit lor, aproape totul trezește suspiciuni, începînd de la refuzul de a pune la cunoștință materialele care au stat la baza intentării cauzei împotriva lui Usatîi.

După cum a declarat pentru presă avocatul Ion Cerga, urmărirea ignoră acel fapt că Gorbunțov și-a cerut scuze publice, prin Internet, de la Renato Usatîi. „Din păcate, aceasta (n.red. – scuzele lui Gorbunțov) nu s-a luat în considerare de către instanță. Trezește nedumerire și ceea că, conform acelorași date ale Procuraturii, crima a fost comisă la Londra, iar presupusele înțelegeri (n. red. – despre care vorbește Procuratura) au avut loc în Rusia. Este de neînțeles de ce organele de drept din Moldova reacționează la această crimă fără a avea competență și împuterniciri pentru aceasta”.