Tusk a reacționat la represiunile fără de precedent împotriva lui Renato Usatîi și a „Partidului Nostru” (DOC)

26 Martie 2018 4.944

Consiliul European au reacționat la represiunile fără de precedent împotriva consilierilor municipali din Bălți ai „Partidului Nostru” și a fostului primar al capitalei de nord Renato Usatîi.

După cum se arată într-o scrisoare a consilierului președintelui Consiliului European Donald Tusk, Pawel Gras, Uniunea Europeană continuă să urmărească cu atenție situația privind respectarea drepturilor omului: „Colegii noștri din Delegația UE în Moldova au mers pe 19 ianuarie la Bălți, la invitația consilierilor municipali, care au explicat situația”.

„UE oferă o atenție deosebită respectării principiilor democratice ale supremației legii și drepturilor omului în Moldova. La fel, susținem dialogul continuu cu autoritățile moldovenești în contextul drepturilor omului”, a declarat consilierul lui Tusk.
„Noi nu ne putem implica direct în procesele de judecată, dar aderarea la aceste principii reprezintă un punct de bază al Acordului de Asociere UE și Moldova și continuă să rămînă un element cheie al dialogului politic UE-Moldova”, a declarat Gras.
La finele lunii ianuarie, deputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea Grupului Democraților Liberi (FDG), Stîngii Europene Unite (UEL) și Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) au condamnat represiunile împotriva consilierilor municipali din Bălți și a ex-primarului capitalei de nord Renato Usatîi. În scrisoarea adresată secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, precum şi președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, şi procurorului general, Eduard Harunjen, deputații APCE au solicitat încetarea imediată a fărădelegilor comise de autoritățile centrale.