ARBORELE CU GALBENI AL DĂINUIRII NOASTRE SAU CUM SE CULEG BANI DE PE CÂMPIA DE MINUNI A MOLDOVEI

29 Octombrie 2019 946

“Dacă am arunca o privire în rapoarte, Ziua Națională a Înverzirii Plaiului trebuia organizată în România sau Ucraina”. Partidul Nostru vrea să afle cât de utile sunt acțiunile anuale de împădurire.

Activiștii din Chișinău ai Partidului Nostru și-au propus să urmărească atent soarta puieților sădiți sâmbăta trecută în cadrul acțiunii “Un arbore pentru dăinuirea noastră”.

Vicepreședintele formațiunii, Ilian Cașu și membrul PN, Margarita Răducan au anunțat despre aceasta pe Facebook. Înregistrarea a fost făcută pe o pășune din satul Bîc, lot selectat de Inspectoratul Ecologic de Stat pentru împădurire.

Problema e că deja de mulți ani, sătenii folosesc terenul pentru păscutul vitelor și tot acolo duc vacile și angajații unei ferme, care se află în preajmă, fiind vorba de aproximativ 50 de animale. 

„Vrem să știm dacă Inspectoratul Ecologic de Stat a discutat cu sătenii și i-a întrebat unde să meargă aceștia vitele și dacă a fost schimbat statutul acestui teren pentru a le propune oamenilor o alternativă”, a spus Margarita Răducan.

Ilian Cașu a afirmat la rândul său că vrea să înțeleagă care este eficiența acțiunii demarată anual de fiecare guvernare.

“Aproape în fiecare an, pompos, se organizează Ziua Națională de Înverzire. Dacă ne uităm în spate, conform rapoartelor oficiale unde zeci de mii de puieți au fost plantați, atunci toată țara trebuia să fie împânzită cu păduri și anul ăsta 2019, Ziua Înverzirii trebuia să o facem în Ucraina sau în România. Situația este foarte gravă. Această zi pentru fiecare guvernare este doar PR și spălare de bani pentru că se cheltuie milioane pentru puieți, pentru manoperă, pentru tehnică”, a subliniat Cașu.

Anul acesta, pentru Ziua Națională de Înverzire a Plaiului au fost pregătiți 14 milioane de puieți. Potrivit Ministerului Agriculturii, regenerarea a fost planificată pe o suprafață de 530 de hectare, iar suplimentarea culturilor forestiere, pe alte 2500 de hectare de pământ.