Instanța a dispus ca procurorul să prezinte probele în dosarul Usatîi

28 Decembrie 2016 922

Instanța a dispus ca procurorul Bucuioc să prezinte probele în dosarul Usatîi, care au stat la baza cauzei penale deschise împotriva liderului „Partidului Nostru” și care erau ținute în secret până acum.

În cadrul ședinței care a avut loc la 28 decembrie instanța a audiat solicitările avocaților, de a anula urmărirea penală împotriva lui Renato Usatîi, acuzat de implicare în tentativa de asasinare a lui Gorbunțov, și în consecință, de a casa măsura preventivă împotrva liderului „Partidului Nostru”.

Potrivit avocatului Anatol Istrate, apărarea i-a solicitat procurorului să prezinte dovada existenței unei cauze penale similare în Marea Britanie. În schimb procurorul Vitalie Busuioc susține că astfel de probe ar trebui să le prezinte apărarea, uitând probabil că dreptul de apela autoritățile britanice îl au doar procurorii moldoveni.

„Am solicitat ca procurorul să prezinte dovezi care să demonstreze că o astfel de anchetă penală privind tentativa de omor asupra lui Gorbunțov se desfășoară și în Anglia. La rândul său, procurorul susține că apărarea nu a prezentat nicio dovadă în acest sens. În consecință, am cerut în instanță ca procurorul să prezente aceste probe. Iar la solicitarea apărării, de a ne adresa pentru ajutor din juridic din partea instituțiilor din Anglia, procurorul a fost împotrivă”, a declarat Istrate.

În aceste condiții, instanța a dispus ca procurorul Busuioc să prezinte dovezile care au stat la baza urmăririi penale.

Următoarea ședință va avea loc la 24 ianuarie.