STUDIU DE FEZABILITATE ȘI CIFRE FĂCUTE PUBLICE, CERE PARTIDUL NOSTRU CHIȘINĂU ÎN CAZUL NOULUI SEDIU AL PRIMĂRIEI

20 Noiembrie 2019 1.540

Membru Partidului Nostru Chișinău, Ilian Cașu cere efectuarea unui studiu de fezabilitate în cazul noului sediu al Primăriei cu publicarea cifrelor și organizarea unor dezbateri publice. Totodată, el spune că ideea unei clădiri care ar concentra toate direcțiile și serviciile administrației publice locale, împrăștiate prin tot orașul, e mai veche și trebuie aplicată altfel. 

“Ideea inițială era ca pe un teren municipal, undeva, se construiește un mega sediu, într-adevăr, care să includă toate direcțiile și serviciile, astfel ca să fie comod cetățeanului. Ideea era însă ca să nu se ia bani din bugetul municipal, nu se împrumută de la bănci din Moldova sau din exterior. Dar, atenție! Se vând toate aceste proprietăți împrăștiate prin tot orașul și din banii câștigați se construiește acest nou sediu.”

Cașu subliniază că atenția oamenilor tre să preocupe și dezvoltatorul care va construi noul sediu și care va avea partea lui de leu din toată această afacere.

“Vedem că Ivan Ceban și cercul lui de încredere de la Primărie preferă să-și pună pălăria de șmecher, de hoțoman și noi îl întrebăm: cât costă proprietățile, cine stabilește valoarea, cui le vinde Ivan Ceban și, atenție, cine construiește acest mega sediu? Pentru că cel care se implică în această afioră, așa am numit-o noi, clar că are bucata leului, șoldul ăsta gras și știindu-i pe socialiști că nu prea o au cu munca în beneficiul cetățenilor, iată venind la putere la Primăria Chișinău au preferat să se ocupe cu această mutare decât să rezolve profesionist problemele Chișinăului.”

Totodată, Partidul Nostru Chișinău propune ca, chiar dacă Ivan Ceban merge pe acest proiect, să fie făcut un studiu de fezabilitate. 

“Este foarte simplu. Cineva din armata lui de consilieri scrie un demers către, de exemplu PNUD Moldova, care va face un studiu de fezabilitate și va stabili valoarea acelor bunuri municipale, care urmează a fi comercializate și, obligatoriu, aceste cifre să fie făcute publice, să fie organizate dezbateri publice pe valoarea acestor proprietăți și un studiu de fezabilitate, ce fel de clădire modernă are nevoie Primăria și chișinăuienii, lucru ăsta îl cerem cu insistență și asta vom cere în continuare”, a punctat Cașu.

În același timp, consilierul se întreabă dacă nu era mai bine ca noul primar să se gândească în primul rând la alte nevoi ale municipiului și mai apoi la confortul personal.

“La grădinița 88 din Capitală nu se ajung câteva mii de lei pentru un teren de joacă. Iar grădinița 143 de la Buiucani are nevoie de renovare urgentă a unui bloc sanitar. Iată unde trebuie să meargă banii din bugetul public”, spune membrul Partidului Nostru, Ilian Cașu, într-un live pe Facebook, în care apare alături de colega sa Margarita Răducanu. 

În același timp, Partidul Nostru Chișinău reclamă intenția lui ceban de a angaja o suită de consilieri, plătiți din bani publici, care de asemenea ar fi mai bine să fie utilizați pentru nevoile orășenilor. 

“Ceban și-a angajat 9 consilieri, care vor fi plătiți din banii oamenilor. De tot, vor trebui să fie 19, am aflat noi, pentru viceprimari, șefi de cabinete. În total, vreo 19-20 de consilieri în aparatul Primăriei. Ce înseamnă asta? Înseamnă că acești consilieri vor avea nevoie de cabinete luxoase, secretare, cafea, servită zilnic, orhidee pe geamuri, mașini care să-i ducă de la un sediu la altul. Dacă facem un calcul elementar, și ne gândim că acești consilieri vor avea salarii de la 6000 până la 15000 de lei, însemna până la 300 de mii de lei lunar. Domnule Ceban, de ce acești bani nu-i putem orienta spre grădinița de la Sângera, sau să fie construit un veceu pentru grădinița de la Condrița. În loc să regândim serviciul public sub aspectul conținutului lui, Ceban “boiește” buzele Primăriei, iar noi cu Dvs vom rămâne cu buzele umflate”, spune indignată Margarita Răducanu.

La finalul intervenției, Cașu a reiterat angajamentul asumat de Partidul Nostru Chișinău de a monitoriza strict derapajele lui Ion Ceban și a echipei sale, și de a pune presiune pe administrația publică locale pentru a-i îndrepta atenția spre problemele adevărate ale Chișinăului.