Regimul continuă răfuielile: Patru membri ai „Partidului Nostru” nu au fost admiși la alegeri
Patru membri ai „Partidului Nostru” – Maxim Chirtoagă (circumscripția nr.1, Briceni), Victor Bogatico (circumscripția nr.4, Rîșcani), Sergiu Urecheanu (circumscripția nr.25, Chișinău, Centru-Botanica) și Ion Duca (circumscripția nr.33, Chișinău, suburbii) – nu au fost înregistrați de către Consiliile Electorale ale Circumscripțiilor Electorale Uninominale și nu vor putea candida la funcția de deputat în circumscripții. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul unei conferințe a „Partidului Nostru” desfășurate astăzi, 6 februarie.
Victor Bogatico: În circumscripția nr.4 sînt înregistrați doar democrații și sateliții lor
La conferința de presă, Victor Bogatico a vorbit în detaliu despre modul în care puterea s-a opus încă de la bun început înregistrării sale în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament:
„Pe 13 decembrie am depus actele la Autoritatea Națională de Integritate. Încălcînd legea, certificatul mi-a fost oferit în cea de-a 34-a zi și cu înscrisul că nu pot ocupa o funcție publică. Asta deși, nu există o decizie finală a instanței, în pofida faptului că ocup în continuare o funcție publică, fiind primar de Rîșcani. Trecînd peste toate acestea, am depus actele pentru înregistrarea în circumscripția uninominală nr.4. Consiliul Electoral a luat decizia ilegală, refuzîndu-mi înregistrarea în calitate de candidat. Vreau să subliniez că nu am fost invitat să particip la ședința comisiei, ci pur și simplu mi-a fost oferită hotărîrea. O foaie scrisă formal, în grabă. În partea introductivă nici măcar nu era scris numele meu, ci a altei persoane!”, a spus Victor Bogatico. La fel, el a menționat că astăzi la CEC va fi examinată contestația sa.
„În prezent, în circumscripția nr.4 au fost înregistrați candidații Partidului Șor, democraților și socialiștilor. Deocamdată, nu sînt candidați din partea formațiunilor reale de opoziție”, a adăugat Victor Bogatico.
Sergiu Urecheanu: Niciun deputat în Parlament n-a observat cum Guvernul a încălcat Codul Electoral
Și Sergiu Urecheanu a fost limitat în dreptul său de a candida la funcția de deputat în Parlament din partea circumscripției uninominale nr.25, care include sectoarele Botanica și Centru ale capitalei:
„Am primit refuzul de înregistrare și nota informative precum că 77 de semnături au fost anulate în legătură cu faptul că acestea nu se încadrează în limitele hotarului circumscripției electorale. Hotarele circumscripțiilor au fost formate prin decizia Guvernului. În noiembrie 2017 ele au fost publicate în „Monitorul Oficial”. Grupul de inițiativă a colectat semnăturile în strictă conformitate cu buchia legii. Ulterior s-a dovedit că la 8 noiembrie o secție de vot din cadrul circumscripției noastre a fost transferată prin decizia Guvernului la altă circumscripție. Este o încălcare gravă a Codului electoral, conform căruia hotarele circumscripțiilor nu pot fi modificate cu un an înainte de alegeri. În legătură cu aceasta m-am adresat cu o plîngere la CEC. Pe 2 februarie mi-a fost respinsă cererea și am fost nevoit să apelez în instanță, la Curtea de Apel. Vreau, de asemenea, să menționez că niciun deputat în Parlament nu a contestat decizia ilegală a Guvernului.
Ion Duca: Consiliul electoral de circumscripție a calculat greșit
Consilierul „Partidului Nostru” Ion Duca, la fel, a menționat că nu a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat. Acesta urma să candideze în circumscripția nr.33, în care intră o parte din suburbiile capitalei. Din motive incerte, Consiliul i-a anulat 155 de semnături:
„Noi am înregistrat grupul de inițiativă și am început activitatea în strictă conformitate cu legea. Am colectat numărul necesar de semnături pentru înregistrarea mea, dar Consiliul electoral de circumscripție nu a validat 155 de semnături. Mai mult ca atît, cifrele cu care a operat Consiliul, în genere nu e clar de unde au apărut! Am depus o plîngere la CEC, care a lăsat în vigoare decizia ilegală a Consiliului electoral. Acum cererea noastră se află în instanță”, a spus Ion Duca, mulțumind cetățenilor care l-au susținut oferindu-și semnăturile.
Maxim Chitoagă: Am găsit dovezi de anulare ilegală a semnăturilor
În circumscripția electorală uninominală nr.1, care include raionul Briceni, i s-a refuzat înregistrarea unui alt membru al „Partidului Nostru” – Maxim Chirtoagă. În cadrul conferinței acesta a menționat:
„Am depus actele la Consiliul electoral de circumscripție pentru înregistrarea grupului de inițiativă. În pofida faptului că concurenții noștri au fost înregistrați în decursul unei zile sau în doar cîteva ore, grupul nostru de inițiativă a fost înregistrat doar după șase zile. Noi am colectat semnăturile și le-am prezentat Consiliului electoral. Cinci zile am așteptat decizia. În rezultat mi s-a refuzat înregistrarea în calitate de candidat în circumscripția uninominală nr.1. Ni s-a comunicat că există greșeli în listele de subscripție și o parte din semnăturile colectate nu au fost recunoscute.
Am decis să verificăm. S-a dovedit că datele din pașaport ale unor alegători pur și simplu nu corespund cu baza de date de care dispune Consiliul electoral de circumscripție. De exemplu, ieri a fost o persoană care are reședință la Briceni, aici primește corespondența, are ștampila corespunzătoare în pașaport. Iar la Consiliul electoral de circumscripție ni se spune că el este înregistrat pe o altă adresă. Noi continuăm verificările și vom comunica despre toate faptele anulării ilegale a semnăturilor”, a menționat Chirtoagă.
Ultimele Noutați