Reprezentanții opoziției din Moldova caută dreptate în Consiliul Europei

03 Mai 2017 1.055

Renato Usatii poate să nu fie un nume prea cunoscut pentru mulți în Europa, însă situația lui îngrijorătoare este simptomatică crizei ce a coborât asupra Moldovei, țară ce se agațăde speranțeleaderării intr-o bună zi in UE, scrie Martin Banks.

Usatîi este liderul unui nou partid moldovenesc numit Partidul Nostru, care a fost creat în 2014. Fost om de afaceri de succes, el este și un funcționar municipal de succes, în funcția sa de primar al orașului Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova.

În 2015, Usatîi a fost ales primar de Bălți, cu sprijinul uriaș de voturi de 72%.

Atât de popular a devenit partidul lui Usatâu, încât Plahotniuc, un conducător de umbră și de fapt al Republicii Moldova, cui îi este frică de orice posibilă provocare pentru autoritatea sa, a interzis efectiv participarea lui la mai multe campanii electorale.

Plahotniuc a decis să încerce și a-l eradicape rivalul său, fabricând numeroase cauze presupus penale împotriva lui – precum și împotriva altorconducători municipali și deputați locali afiliați Partidului Nostru al dlui Usatîi.

Ca rezultat, Usatîi a fost forțat să fugă în Rusia, unde locuiește și lucreazîîn prezent. De asemenea, un mandat internațional împotriva lui a fost eliberat prin intermediul biroului Interpol de la Chișinău.

Momentul ales pentru arestarea sa–la doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Moldova din octombrie 2016 – susține în continuare afirmațiile opoziției precum că autoritățile încearcă să-l intimideze pe Usatîi.

Adevărul crud este că forțele de opoziție moldovenești, precum Usatîi și Partidul Nostru, au puține șanse la justiție în propria lor patrie, deoarece toate organele judiciare și de aplicare a legii din țară urmează cu supunere instrucțiunile lui Plahotniuc și persecută orice persoană care exprimă un punct de vedere opus.

Acesta a fost principalul motiv pentru care un grup de lideri municipali, care sunt și membri ai Partidului Nostru, au participat în săptămâna curentă la sesiunea ordinară a APCE – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – la Strasbourg, pentru a dezvălui adevărul despre abuzurile politice din țara lor.

Invitată de către șeful Comisiei de la Veneția, delegația s-a întâlnit cu aproape toți oficialii majori din cadrul Consiliului Europei, printre care directorul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, Comisarul pentru drepturile omului, Nils Muiznieks, precum și liderii grupului socialist al APCE reprezentat de deputatul italian Michele Nicoletti și colegul său austriac Stefan Schennbach.

Interesul neoficial pentru delegația Republicii Moldova a parvenit și din partea a doi senatori italieni -Sergio Divina și Paolo Corsini.

Atenția față de problemele curente cu care se confruntă opoziția moldovenească și persecuția criminală a lui Usatîi au fost difuzate pe deplin în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul CoU, Strasbourg, pe 27 aprilie.

Printre vorbitorii de la conferință s-au numărat:IlianCașu, concilier de Chișinău, Elena Gritco, vicepreședinte a Partidului Nostru și colegii lor, printre care Victor Bogatico și Victor Petrioglu, primari de Râșcani și Vulcănești, însoțiți de Eduard Pleșca, consilier raional de Fălești și avocatul Angela Istrati, toți membri ai Partidului Nostru.

Faptele oferite de către grup în fața publicului, inclusiv jurnaliștilor internaționali, au fost descrise drept “destul de șocante”, în special pentru Europa de azi cu sistemul său democratic bine dezvoltat.

Scopul principal al vizitei a fost de a spori gradul de conștientizare a modului în care Plahotniuc încearcă să discrediteze și să înlăture liderii opoziției, în special pe Usatîi.

Politicienii moldoveni au descris modul în care Plahotniuc, un magnat moldovean scandalos, a reușit să transforme Republica Moldova într-o “tiranie clasică” în care întregul sistem de stat îi servește doar intereselor politice și financiare ale acestuia.

Vorbitorii de la conferință au reamintit faptele îngrozitoare despre dosare fabricate, arestări și detenții arbitrare, cât și alte forme de utilizare abuzivă a normelor și legilor civilizate.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții CoE și APCE, reprezentanții Republicii Moldova, referindu-se la situația gravă, au făcut apel ca Republica Moldova să fie luată sub controlul strict al organelor de monitorizare ale acestor două organizații.

Ei au afirmat că speră că CoEva putea să-și exercite influența pentru a opri represaliile nedrepte împotriva Partidului Nostru și liderului său.

Potrivit lui Grițco, Usatîi nu se poate întoarce în propria țară pentru că se confrunta cu o “amenințare reală” pentru viața sa și ar putea să-și piardă viața dacă ar fi pus în închisoare.

Toți reprezentanții europeni, care s-au întâlnit la Strasbourg cu delegația, și-au exprimat “intenția fermă” de a lua situația politică din Moldova, inclusiv problema dlui Usatîi, sub supraveghere strictă a CoE, organismul european ce a fost creat pentru a susține drepturile omului pe întreg continent.

Un motiv pentru care Plahotniucl-a țintit peexilatul Usatîi este pentru ca el (Plahotniuc) se teme căUsatîi va continua să coopereze cu autoritățile britanice în legătură cu tentativa de omor a unui bancher rus German Gorbuțovîn 2012, la Londra.

Usatîi a oferit autorităților și documente despre rolul lui Plahotniuc în “jaful secolului”.

Usatîi a fost reținut la sosirea sa la Chișinău, la 23 octombrie anul trecut, după o scurtă vizită în Rusia, când a publicat înregistrări audio legate de fraudele bancare care au dus la pierderi de 1 miliard de dolari de la mai multe bănci din Moldova. Două zile mai târziu, el a fost eliberat de o instanță de judecată din Chișinău fără a-i înainta acuzații.

Membru al Bundestagului german, Andrej Hunko, care a vorbit în cadrul ședinței APCE, și-a exprimat convingerea că procesul penal împotriva lui Renato Usatîi are motive politice clare și reflectă consecințele lansării campaniei din partea oligarhului Vlad Plahotniuc împotriva opoziției din Moldova. “Persecutarea opoziției este un semnal prost, care nu ar trebui să aibă loc”, a rezumat Andrej Hunko.

Se crede că Plahotniuc, cea mai puternică persoană din Moldova, exercită un grad ridicat de control asupra sistemului judiciar moldovenesc. În același timp, el este suspect principal în crima secolului, când 1 miliard de dolari din banii publici au dispăruți în mod misterios de la principala bancă din Moldova – Banca de Economii. Nu este fără motiv, că Plahotnuiceste numit un conducător de umbră al Moldovei și mulți oameni pretind că el a fost principalul beneficiar al crimei.

Parte a controversatei Politici Europene de Vecinătate, Moldova a fost numită, nu atât de demult, o “poveste de succes”.

Ar trebui remarcat, că aceasta este aceeași Moldovă, care se plasează pe locul 103 din 168 în indicele de corupție Transparency International din 2015.

“Astăzi”, afirmă Jagland, fostul premier norvegian și secretar general al Consiliului Europei, “imaginea este mai puțin optimistă. În ultimii șase ani s-a făcut puțin pentru a deschide economia țării și instituțiile sale. Corupția rămâne endemică și statul este încă în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile înjositor de mici au determinat sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune “.

Sprijinul tacit pentru Usatîi parvine din partea Comisiei Europene, prin afirmațiile purtătorului de cuvânt, care afirmă pentru acest website: “Consolidarea democrației si a statului de drept în Moldova necesita în continuare eforturi de reformă. Respectarea drepturilor omului si a libertăților fundamentale necesită o atenție sporită, parțial datorita defectelor din sistemul justiției. Interferența politică percepută în sistemul judiciar și în sistemul organelor de aplicarea legii este un impediment sistemic pentru dezvoltarea socială și economică “.

Moldova, una dintre fostele republici sovietice, se află la intersecția dintre Est și Vest.

Mulți observatori, însă, afirmă acum că tulburătorul caz Usatîi arată că ea se află și la o altă intersecție, poate și mai importantă –cea care va decide însăși viitorul său.

eureporter.co