Renato Usatîi s-a întîlnit cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței și ministrul Afacerilor Externe al României

17 Iunie 2016 866

Liderul „Partidului Nostru” a atras atenția diplomaților asupra blocării orașului Bălți de către autoritățile centrale, și-a expus indignarea privind proiectul „unirii” și a condamnat acțiunile regimului care a uzurpat puterea în stat

 

Pe 17 iunie, președintele „Partidului Nostru”, primarul de Bălți, Renato Usatîi s-a întîlnit, la inițiativa acestora, cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Désir și ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, care se află într-o vizită oficială în țara noastră. Cei doi diplomați sînt co-președinți ai Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM). Întrevederea a avut la hotelul „Radisson Blu Leogrand” din Chișinău. Părțile au analizat problemele actuale ale vieții economice și politice din Moldova, au făcut schimb de păreri privind procesele care au loc în țară, la nivel local și republican.


„Am analizat situația politică actuală din Moldova. Mi-am expus poziția în calitatea mea de cetățean, dar și ca președinte al „Partidului Nostru”, cu privire la ceea ce se întîmplă în țară, le-am spus despre planurile noastre de viitor”, a anunțat Renato Usatîi într-o transmisiune live pe pagina sa de Facebook. „Am spus foarte clar că lucrurile în Republica Moldova merg împotriva așteptărilor cetățenilor. Discutînd despre tema alegerilor prezidențiale, m-am împărțit cu îndoielile mele foarte mari că ele vor avea loc”.

Usatîi a comunicat că a discutat cu diplomații europeni și întrebarea privind blocarea orașului Bălți de către autoritățile centrale. La întîlnire au fost discutate, de asemenea, tema luptei cu corupția și reglementarea conflictului transnistrean. Părțile au vorbit și despre evenimentele externe.

„Am spus foarte clar că sînt împotriva proiectului „unirii”, că sînt foarte multe întrebări legate de acordul de asociere a Moldovei cu UE”, a spus Renato Usatîi.

El a precizat poziția ministrului Afacerilor Externe al României care a declarat oficial că nu vor fi niciun fel de tentative de unire a Moldovei cu România și a subliniat că România a fost prima țară care a recunoscut independența Moldovei.

„Deși și aici este întrebarea de ce nu a fost semnat Acordul de bază între țările noastre, dar noi îl vom semna”, a precizat Renato Usatîi.
La încheierea discuției, Renato Usatîi și diplomații europene au convenit să continue dialogul.
„Grupul pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova” este un mecanism ministerial cu caracter informal care a fost lansat în ianuarie 2010 la inițiativa Franței și României.