Renato Usatîi, de ziua canonizării lui Ștefan cel Mare: “Cu gândul la el și urmându-i exemplul de bun domnitor, trebuie să construim viitorul acestui stat care, sunt convins că își va recăpăta demnitatea și respectul tuturor”

16 Iulie 2020 773

Se împlinesc 28 de când marele domnitor Ștefan cel Mare a fost trecut în rândul sfinților. Evenimentul a fost consemnat la Bălți prin depuneri de flori și o ceremonie religioasă oficiată la monumentul voievodului.

Alături de prelați și oameni de rând, a adus un omagiu domnitorului Moldovei și conducerea Primăriei, în frunte cu primarul Renato Usatîi.

Edilul și-a manifestat respectul și aprecierea pentru voievod și faptele sale mărețe inclusiv prin două postări în limbile rusă și română pe pagina sa de Facebook.

“Astăzi consemnăm ziua canonizării Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt – unul dintre cei mai de seamă conducători ai Moldovei și un mare apărător al creștinătății.

Poporul l-a considerat sfânt chiar după trecerea sa în neființă, pentru vitejia cu care și-a apărat hotarele și statalitatea. Nu în zadar, domnitorul este supranumit Atlet al lui Hristos, Sabia lui Dumnezeu, Stâlpul creştinismului şi Izbăvitorul ţării.

Anul acesta se împlinesc și 563 de ani de la înscăunarea voievodului moldav, domnia căruia a avut loc într-o perioadă foarte dificilă.

Pericolul major extern era reprezentat de politica de expansiune otomană. Întreaga Europă și creștinătate trăia sub această frică a invaziilor turcești. Ștefan a repurtat victorii răsunătoare împotriva turcilor, apărându-și cu dârzenie bucata de pământ și lăsând în urmă o țară mare și puternică.

Cu gândul la el și urmându-i exemplul de bun domnitor, trebuie să construim viitorul acestui stat care, sunt convins că își va recăpăta demnitatea și respectul tuturor”, a scris Renato Usatîi.