Renato Usatîi la Bălți: Grigore Vieru a fost, este și va rămîne mereu viu în memoria noastră

14 Februarie 2016 1.340

Renato Usatîi a depus flori la bustul lui Grigore Vieru de la Bălți, aducîndu-i un omagiu marelui poet moldovean care ar fi împlinit azi 81 de ani.

 

„Cu toți știm cartea „Albinuța”, toți știm „Casa părintească nu se vinde”, toți țin minte cum a cîntat Sofia Rotaru „Romantică” și multele altele”, a spus primarul orașului Bălți.

Președintele „Partidului Nostru”, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a participat astăzi la festivitatea consacrată marelui poet moldovean Grigore Vieru marcată în capitala de nord cu ocazia zilei de naștere a acestuia. În cadrul ceremoniei, primarul municipiului Bălți a spus că GrigoreVieru a fost, este și va rămîne mereu actual și viu în amintirea noastră”.

„Grigore Vieru a fost, este și va rămîne mereu actual și viu în amintirea noastră, mai ales pentru versurile sale despre cea mai iubită ființă de pe acest pămînt – „mama”. Încă de mic copil am îndrăgit și nu uit versuri cum „Tu, iarbă, tot ai mamă?”, „Ușoară, maică, ușoară” sau „Casa părintească nu se vinde”.”, a scris președintele „Partidului Nostru” pe pagina sa de Facebook.

La fel, ținînd cont că tot astăzi este săbătorită și Ziua Îndrăgostiților, Renato Usatîi a avut un mesaj și pentru aceștia. „Nu contează dacă iubesc persoana de alături, mama sau patria noastră Republica Moldova. Mamă, te iubesc! Moldova, te iubim!”, a mai spus Usatîi.

Marele poet moldovean Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. Acesta a absolvit școala de 7 clase din satul natal (1950), după care școala medie din orașul Lipcani (1953), iar ulterior și Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (1958). A scris mai multe poezii despre țară, neam și, în special despre mama. Pe 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident rutier fiind internat la Spitalul de Urgență din Chișinău, unde s-a stins din viață peste două zile. Accidentul rutier a avut loc în jurul orei 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca în timp ce se întorcea de la un concert de la Cahul dedicate poetului Mihai Eminescu. Artistul Gheorghe Munteanu, directorul adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc”, care se afla la volanul automobilului a supravețuit accidentului.